Одред извиђача „ВОГИ“ постоји од када и школа и саставни је део ваннаставних активности ученика. Руководиоци секције су увек били из састава Војне гимназије, тако да је дух извиђаштва очуван са доласком нових генерација и преноси се даље ка најмлађим члановима одреда. Досадашње старешине Одреда су били некадашњи припадници школе као што су Иштван Пољанац и Саша Петковић, док је од 2019. године старешина ОИ „ВОГИ“  Игор Влајнић.

 

Одред ради као саставни део Савеза извиђача Београда и Савеза извиђача Србије, чије су активности праћене учешћем нашег одреда. Неретко је сам одред био носилац бројних активности, како спортских, тако и извиђачких. Бројна признања, пехари и медаље красе витрине одреда и подсећају нас на подвиге и резултате који су постигнути вредним радом свих припадника одреда.

Основни циљеви извиђача су:

  • Развијање љубави према природи и животу у њој, као и рад на њеној заштити и очувању;
  • Свестрано васпитавање чланова у духу извиђачког завета и извиђачких закона;
  • Развијање позитивних особина, као што су радиност, скромност, истрајност, сналажљивост, храброст, искреност, поштење, штедљивост и смисао за живот у мањим и већим колективима;
  • Стицање знања и вештина које ће извиђачима бити од користи за наставак школовања на Војној академији и за професију официра Војске Србије.

 

Области које извиђачи на секцији пролазе су:

  • Пионирство, где се извиђачи уче приручним вештинама као што је израда склоништа од приручних материјала и шаторских крила, прављење и уређење табора;
  • Сигнализација, у склопу које извиђачи уче начине преноса поруке на даљину, на пример семафором, коришћењем Морзеове азбуке или поруком курира. Такође један од сегмената је и шифровање порука на различите начине.
  • Излетништво, у склопу код се извиђачи спремају и обучавају за боравак у природи, како да је искористе, али и заштите од негативних утицаја. Такође у оквиру излетништва акценат се даје и на обуку у познавању јестивог и лековитог биља и на спремање куваног оброка, који представљају једну од дисциплина на извиђачким вишебојима на којимa се извиђачи окупљају и такмиче.
  • Прва помоћ, као саставни део дисциплина на већини извиђачких такмичења, такође је саставни део области коју се извиђачи истражују и спремају се за решавање практичних задатака из прве помоћи.
  • Топографија, у којој се већина извиђача први пут сусреће са топографским картама, а знања стечена из ове области и те како доприносе даљем школовању ученика на Војној академији, а и у раду као професионалних старешина Војске Србије. У склопу топографије учи се о оријентацији у природи и проналажењу контролних станица у природи, кретању по непознатом терену, решавању топографских задатака на карти, изради топографских радова, као што су скице, кроки и профил терена.

 

 


Сваке школске године спремни дочекујемо нове чланове одреда и кроз поучно и забавно дружење заједно упловљавамо у нове авантуре.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

КОНКУРС ЗА УПИС У ВОЈНУ ГИМНАЗИЈУ ФЕБРУАР/МАРТ 2021. ГОДИНЕ
Подсећамо вас да је Министарство одбране Републике Србије расписало конкурс за пријем 80 ученика (дечака и девојчица) у први, 5 у други и 5 у трећи разред Војне гимназије...
ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗДАВАЊУ ДУПЛИКАТА ЈАВНИХ ИСПРАВА У ВГ
На основу указане потребе, а циљу обавештавања бивших ученика Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија, потребно је придржавати се следећег поступка...
СУСРЕТИ КЛАСА УЧЕНИКА
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући Вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2021 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас