• Када се објављује конкурс за упис у Војну гимназију (ВГ) или Средњу стручну војну школу (ССВШ), колико траје и где се објављује?

  Конкурс се објављује почетком године (крајем јануара или фебруара) и траје до 45 дана. Конкурс се објављује на сајтовима Министарства одбране, сајту Војне гимназије, преко часописа „Одбрана“ и у средствима јавног информисања.

 • Које су сличности, а које разлике између ВГ и ССВШ?

  Школовање у обе школе траје 4 године , Интернат и школа су смештене на истој
  локацији, осим за ученике 4 разреда ССВШ које ће у зависности од смера за које
  се ученик школује бити размештене у Земуну (ЈЕД) или Батајници (РВиПВО).
  Наставници су углавном исти за обе школе. Настава се реализује у две смене
  (једне недеље ученици иду на наставу преподне, наредне поподне и тако у
  круг)...
  Разлика има много, а у основи ученик ВГ стиче опште војно образовање ради
  наставка школовања на Универзитету одбране (које траје 4 године (основне
  студије), 5 година (војноваздухопловство) или 6 година (медицина)) након чега
  постаје официр. Ученици током школовања носе цивилну одећу.
  Ученик ССВШ завршетком школовања постаје подофицир и поставља се на
  дужност у Војсци Србије. Ученици током школовања носе маскирну униформу
  и имају више активности на терену, а у четвртој години и разна гађања из
  личног наоружања.
  Да би ученик ВГ постао официр, односно ученик ССВШ постао подофицир
  током школовања, а и на проверама и проценама пре пријема у професионалну
  војну службу мора испунити прописане услове (здравствено способан,
  психолошки стабилан, безбедносно проверен и сл.).

 • Ако не будем примљен у ВГ, да ли могу да конкуришем за упис у неку другу средњу школу?

  Поступак пријема у ВГ завршава се пре уписа у друге средње школе, тако да је могуће у пријемном поступку који је организован касније уписати било коју другу средњу школу.

 • Да ли треба да полажем пријемни испит за другу средњу школу ако сам примљен у ВГ?

  Препоручујемо да се полаже пријемни испит за друге школе и да се преда документација и овој школи. Разлог је једноставан: ученик средње војне школе приступа прилагођавању ( 10-ак дана пре почетка школске године), а из искуства од протеклих година знамо да мањи део ученика одустаје од школовања у ВГ или ССВШ.
  Уколико ученик у току прилагођавања одустане од школовања а није уписан у некој „цивилној“ школи, ниједна друга школа нема обавезу да га прими на школовање и ученик може паузирати школску годину.
  Из наведеног разлога, предлажемо да оргинална документа ученик преда цивилној школи, а да по почетку школске године (до 05 септембра) иста преузме и преда војној школи ако наставља школовање у ВГ или ССВШ.

 • Да ли могу да наставим да тренирам спорт који сам тренирао у основној школи?

  У војним школама постоји велики број секција. Уколико ученик испуњава школске обавезе и нема дисциплинске санкције може наставити са тренирањем спорта и ван школе, што одлучује начелник класе.

 • Шта треба да донесем кад долазим на тестирање?

  Оверену ђачку књижицу са фотографијом, спортску опрему и прибор за писање.

 • Да ли се ученици ВГ аутоматски уписују на Војну академију?

  Ученици ВГ имају обавезу да наставе школовање на Универзитету одбране (који обухвата Војну академију и Медицински факултет ВМА) и за то приступају проверама, проценама и тестирањима у завршној години школовања у Војној гимназији.

 • Како престаје школовање у ВГ и ССВШ?

  Престанак школовања настаје: завршетком школовања, искључењем из школе, по захтеву-молби кандидата и родитеља, због здравствене неспособности, слабих оцена (најмање три недовољне на крају другог полугодишта) и других разлога који се дефинишу уговором.

 • Ако два или више кандидата имају исти број бодова, на основу чега се онда рангирају кандидати?

  Мерила и критеријуми за рангирање у овом случају дефинишу се конкурсом.

 • Да ли кандидат за упис у ВГ и ССВШ мора имати држављанство Републике Србије?

  Конкурсом је предвиђено да кандидат мора бити држављанин Републике Србије и мора имати пријављено пребивалиште у Републици Србији јер се пријава за упис у војну школу подноси преко Центара МО на територији пребивалишта.

 • Да ли девојке могу конкурисати за упис у ВГ или ССВШ?

  Девојке могу конкурисати за упис у ВГ и ССВШ под истим условима као и дечаци. Уколико постоје специфичности, оне се огледају у дисциплинама и критеријумима за проверу физичке способности која се може наћи на сајту средње војне школе.

 • Да ли сви ученици морају да спавају у Интернату и колико ученика борави у једној соби?

  Сви ученици морају да станују у Интернату, без обзира на место пребивалишта или боравишта. Собе су четворокреветне и посебно су одвојени дечаци од девојчица.

 • Да ли се задаци за пријемни испит разликују од задатака за пријемни испит за упис у друге гимназије?

  Не. Збирке за полагање пријемног испита из математике и српског језика издаје министарство задужено за просвету у РС. Кандидати могу погледати примере тестова који су коришћени у селекцији протеклих година у делу који се односи на Упис у ВГ (Упис у ССВШ).

 • Која су права и обавезе ученика?

  Права и обавезе ученика, као и обавезе војне школе дефинишу се уговором који потписује овлашћено лице министарства одбране, ученик и његов родитељ-старатељ. Пример уговора се може наћи на сајту ВГ у делу који се односи на Упис у ВГ (Упис у ССВШ).

 • Да ли ученик друге средње школе може прећи у Војну гимназију и како?

  Дата је законска могућност да ученик пређе из друге гимназије у други и трећи
  разред Војне гимназије. Наведени ученик пролази иста тестирања као и за упис у
  први разред и полаже разлику предмета (1 до 2 предмета по школској години).
  Ученици других средњих школа могу уписати само први разред ВГ.
  Потребе за упис у други и трећи разред се разматрају у јануару. Начелно, за овај
  упис расписује се конкурс, који траје до 45 дана.

 • Шта преба да понесем на прилагођавање и шта се ради на прилагођавању?

  На прилагођавању, ученик треба понети личне ствари које су му неопходне за боравак у Интернату ВГ у трајању од 10-ак дана (одећа, обућа, ђачку књижицу, нешто новца, једну свеску и хемијску оловку, спортску опрема (за редовно
  физичко и пливање(папуче, пешкир, капица, купаће гаће)...).
  У току прилагођавања, ученик се упознаје са Интернатом, својим правима и обавезама, распоредом рада и обуке, упознаје се са делом знаменитости Београда, пролази обуку у пливању, упознаје се са другим ученицима из свог разреда и кроз разне обуке упознаје се са старешинама и наставницима...
  Пракса ВГ је да се најмање 7 дана пре пeриода прилагођавања одржи један састанак са родитељима и ученицима, када се саопштавају и други детаљи у вези периода прилагођавања и школовања у ВГ.

 • Шта обухвата психолошка процена, а шта здравствено-медицинска провера, где се реализује и шта се прегледа и процењује на провери?

  Термине за провере и процене одређује војна школа у сарадњи са војним здравствено медицинским установама. На провере се упућују кандидати који задовоље први део селекције, а позивање врше центри МО. Прегледи се врше по
  следећем:
  - ВБ Ниш (за кандидате из Рег ЦМО Ниш),
  - ВМЦ Нови Сад (за кандидата из РегЦМО Нови сад) и
  - ВМЦ Карабурма (за кандидате из РегЦМО Београд, Ваљево и Крагујевац).
  Кандидати се са једним од родитеља јављају у надлежну установу (до 07:39 часова), када обавезно носе личне исправе и потврде дефинисане конкурсом.
  На психолошкој процени, раде се задаци на рачунару у трајању од око 2 часа, након чега се обавља разговор од комисије са кандидатом и родитељем.
  Психолошка провера се не може поновити у наредних 6 месеци и битно је да кандидат буде сконцентрисан, да дође на време и да дан пре процене буде наспаван.
  Кандидат који испуни услове психолошке процене позива се за 10-ак дана на здр.-медицинску проверу, где се врше класичaн прегледи: у лабараторији, код очног лекара, ОРЛ, интернисте... Предлажемо да кандидат ујутру пије воду, да не доручкује и да дан пре прегледа не конзумира газирана пића и кафу, као и храну која би захтевала понављање лабараторијског прегледа.
  Уколико неки део прегледа није уредан, надлежна установа може кандидата упутити на додатне преглед што ће изискивати додатне трошове кандидатима и зато је битно да се кандидати придржавају смерница.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Конкурс за пријем кандидата из грађанства за ученике ВГ
У школској 2020/2021. години извршиће се пријем кандидата оба пола из грађанства (у даљем тексту: кандидати) за ученике Војне гимназије...
Отворена врата за време трајања конкурса за упис у ВГ и ССВШ
У периоду док траје конкурс за упис у Војну гимназију и Средњу стручну војну школу (1. фебруар - 15. март 2020.) сви заинтересовани кандидати...

Претрага

Календар

« Март 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Последње вести

 • 20.03.2020. | Oбавештење о пријемном испиту за упис у Војну гимназију

  Обавештавају се сва лица која су конкурисала за пријем у Војну гимназију, да ће информација о термину полагања пријемног испита благовремено бити објављена на интернет страници Војне гимназије...

 • 18.03.2020. | Учење на даљину

  У складу са мерама Владе Републике Србије, настава у Војној гимназији почиње да се одвија на даљину. На следећим линковима налазе се упутсва за приступ наставним садржајима...

 • 15.03.2020. | Спортски сусрети на ВА

  Дана 12.3.2020.године на Војној академији одржани су Спортски сусрети поводом обележавања дана Војне академије,а наши ученици нису пропустили да се појаве...

Важнији линкови

Пратите нас