• Када се објављује конкурс за упис у Војну гимназију (ВГ) или Средњу стручну војну школу (ССВШ), колико траје и где се објављује?

  Конкурс се објављује почетком године (крајем јануара или фебруара) и траје до 45 дана. Конкурс се објављује на сајтовима Министарства одбране, сајту Војне гимназије, преко часописа „Одбрана“ и у средствима јавног информисања.

 • Које су сличности, а које разлике између ВГ и ССВШ?

  Школовање у обе школе траје 4 године , Интернат и школа су смештене на истој
  локацији, осим за ученике 4 разреда ССВШ које ће у зависности од смера за које
  се ученик школује бити размештене у Земуну (ЈЕД) или Батајници (РВиПВО).
  Наставници су углавном исти за обе школе. Настава се реализује у две смене
  (једне недеље ученици иду на наставу преподне, наредне поподне и тако у
  круг)...
  Разлика има много, а у основи ученик ВГ стиче опште војно образовање ради
  наставка школовања на Универзитету одбране (које траје 4 године (основне
  студије), 5 година (војноваздухопловство) или 6 година (медицина)) након чега
  постаје официр. Ученици током школовања носе цивилну одећу.
  Ученик ССВШ завршетком школовања постаје подофицир и поставља се на
  дужност у Војсци Србије. Ученици током школовања носе маскирну униформу
  и имају више активности на терену, а у четвртој години и разна гађања из
  личног наоружања.
  Да би ученик ВГ постао официр, односно ученик ССВШ постао подофицир
  током школовања, а и на проверама и проценама пре пријема у професионалну
  војну службу мора испунити прописане услове (здравствено способан,
  психолошки стабилан, безбедносно проверен и сл.).

 • Ако не будем примљен у ВГ, да ли могу да конкуришем за упис у неку другу средњу школу?

  Поступак пријема у ВГ завршава се пре уписа у друге средње школе, тако да је могуће у пријемном поступку који је организован касније уписати било коју другу средњу школу.

 • Да ли треба да полажем пријемни испит за другу средњу школу ако сам примљен у ВГ?

  Препоручујемо да се полаже пријемни испит за друге школе и да се преда документација и овој школи. Разлог је једноставан: ученик средње војне школе приступа прилагођавању ( 10-ак дана пре почетка школске године), а из искуства од протеклих година знамо да мањи део ученика одустаје од школовања у ВГ или ССВШ.
  Уколико ученик у току прилагођавања одустане од школовања а није уписан у некој „цивилној“ школи, ниједна друга школа нема обавезу да га прими на школовање и ученик може паузирати школску годину.
  Из наведеног разлога, предлажемо да оргинална документа ученик преда цивилној школи, а да по почетку школске године (до 05 септембра) иста преузме и преда војној школи ако наставља школовање у ВГ или ССВШ.

 • Да ли могу да наставим да тренирам спорт који сам тренирао у основној школи?

  У војним школама постоји велики број секција. Уколико ученик испуњава школске обавезе и нема дисциплинске санкције може наставити са тренирањем спорта и ван школе, што одлучује начелник класе.

 • Шта треба да донесем кад долазим на тестирање?

  Оверену ђачку књижицу са фотографијом, спортску опрему и прибор за писање.

 • Да ли се ученици ВГ аутоматски уписују на Војну академију?

  Ученици ВГ имају обавезу да наставе школовање на Универзитету одбране (који обухвата Војну академију и Медицински факултет ВМА) и за то приступају проверама, проценама и тестирањима у завршној години школовања у Војној гимназији.

 • Како престаје школовање у ВГ и ССВШ?

  Престанак школовања настаје: завршетком школовања, искључењем из школе, по захтеву-молби кандидата и родитеља, због здравствене неспособности, слабих оцена (најмање три недовољне на крају другог полугодишта) и других разлога који се дефинишу уговором.

 • Ако два или више кандидата имају исти број бодова, на основу чега се онда рангирају кандидати?

  Мерила и критеријуми за рангирање у овом случају дефинишу се конкурсом.

 • Да ли кандидат за упис у ВГ и ССВШ мора имати држављанство Републике Србије?

  Конкурсом је предвиђено да кандидат мора бити држављанин Републике Србије и мора имати пријављено пребивалиште у Републици Србији јер се пријава за упис у војну школу подноси преко Центара МО на територији пребивалишта.

 • Да ли девојке могу конкурисати за упис у ВГ или ССВШ?

  Девојке могу конкурисати за упис у ВГ и ССВШ под истим условима као и дечаци. Уколико постоје специфичности, оне се огледају у дисциплинама и критеријумима за проверу физичке способности која се може наћи на сајту средње војне школе.

 • Да ли сви ученици морају да спавају у Интернату и колико ученика борави у једној соби?

  Сви ученици морају да станују у Интернату, без обзира на место пребивалишта или боравишта. Собе су четворокреветне и посебно су одвојени дечаци од девојчица.

 • Да ли се задаци за пријемни испит разликују од задатака за пријемни испит за упис у друге гимназије?

  Не. Збирке за полагање пријемног испита из математике и српског језика издаје министарство задужено за просвету у РС. Кандидати могу погледати примере тестова који су коришћени у селекцији протеклих година у делу који се односи на Упис у ВГ (Упис у ССВШ).

 • Која су права и обавезе ученика?

  Права и обавезе ученика, као и обавезе војне школе дефинишу се уговором који потписује овлашћено лице министарства одбране, ученик и његов родитељ-старатељ. Пример уговора се може наћи на сајту ВГ у делу који се односи на Упис у ВГ (Упис у ССВШ).

 • Да ли ученик друге средње школе може прећи у Војну гимназију и како?

  Дата је законска могућност да ученик пређе из друге гимназије у други и трећи
  разред Војне гимназије. Наведени ученик пролази иста тестирања као и за упис у
  први разред и полаже разлику предмета (1 до 2 предмета по школској години).
  Ученици других средњих школа могу уписати само први разред ВГ.
  Потребе за упис у други и трећи разред се разматрају у јануару. Начелно, за овај
  упис расписује се конкурс, који траје до 45 дана.

 • Шта преба да понесем на прилагођавање и шта се ради на прилагођавању?

  На прилагођавању, ученик треба понети личне ствари које су му неопходне за боравак у Интернату ВГ у трајању од 10-ак дана (одећа, обућа, ђачку књижицу, нешто новца, једну свеску и хемијску оловку, спортску опрема (за редовно
  физичко и пливање(папуче, пешкир, капица, купаће гаће)...).
  У току прилагођавања, ученик се упознаје са Интернатом, својим правима и обавезама, распоредом рада и обуке, упознаје се са делом знаменитости Београда, пролази обуку у пливању, упознаје се са другим ученицима из свог разреда и кроз разне обуке упознаје се са старешинама и наставницима...
  Пракса ВГ је да се најмање 7 дана пре пeриода прилагођавања одржи један састанак са родитељима и ученицима, када се саопштавају и други детаљи у вези периода прилагођавања и школовања у ВГ.

 • Шта обухвата психолошка процена, а шта здравствено-медицинска провера, где се реализује и шта се прегледа и процењује на провери?

  Термине за провере и процене одређује војна школа у сарадњи са војним здравствено медицинским установама. На провере се упућују кандидати који задовоље први део селекције, а позивање врше центри МО. Прегледи се врше по
  следећем:
  - ВБ Ниш (за кандидате из Рег ЦМО Ниш),
  - ВМЦ Нови Сад (за кандидата из РегЦМО Нови сад) и
  - ВМЦ Карабурма (за кандидате из РегЦМО Београд, Ваљево и Крагујевац).
  Кандидати се са једним од родитеља јављају у надлежну установу (до 07:39 часова), када обавезно носе личне исправе и потврде дефинисане конкурсом.
  На психолошкој процени, раде се задаци на рачунару у трајању од око 2 часа, након чега се обавља разговор од комисије са кандидатом и родитељем.
  Психолошка провера се не може поновити у наредних 6 месеци и битно је да кандидат буде сконцентрисан, да дође на време и да дан пре процене буде наспаван.
  Кандидат који испуни услове психолошке процене позива се за 10-ак дана на здр.-медицинску проверу, где се врше класичaн прегледи: у лабараторији, код очног лекара, ОРЛ, интернисте... Предлажемо да кандидат ујутру пије воду, да не доручкује и да дан пре прегледа не конзумира газирана пића и кафу, као и храну која би захтевала понављање лабараторијског прегледа.
  Уколико неки део прегледа није уредан, надлежна установа може кандидата упутити на додатне преглед што ће изискивати додатне трошове кандидатима и зато је битно да се кандидати придржавају смерница.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗДАВАЊУ ДУПЛИКАТА ЈАВНИХ ИСПРАВА У ВГ
На основу указане потребе, а циљу обавештавања бивших ученика Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија, потребно је придржавати се следећег поступка...
СУСРЕТИ КЛАСА УЧЕНИКА
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући Вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Новембар 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас