Од школске 1970/71. године Десета београдска гимназија није вршила упис ученика уступајући простор првим генерацијама  Војне гимназије.

Не постоји рађање, развој, напредак ичег ни из чега. Све има своје корене; дете и човек, сазнање и наука, култура и цивилизација. Ни Војна гимназија није самоникла нити иста пре више од четрдесет година и сада. Живот, па и живот школе је процес. Развојан кад тежи напретку или атрофичан кад стагнира.

Школе су жилаве творевине. Преживљавају епохе, промене друштвених уређења, мењају имена и опстају.

Војна гимназија има своје претече по циљевима, начину организовања и полету оних који је чине. Две школе се издвајају: Гимназија Александра I Карађорђевића (не само материјалном оставштином) и Ваздухопловна гимназија "Маршал Тито" (не само организационим решењима).

Краљ Александар I Карађорђевић је 1932. године подигао Дом за ученике средњошколце на терену Логора пешадијске подофицирске школе, да би у њему 1933. године отворио и I мушку гимназију. Све до 1936. године Дом и Школа раде у истој згради (садашњи Архив Југославије), под надзором Управе Двора.

"Задатак је Дома да своје питомце, редовне ученике Мушке гимназије краља Александра I у Београду, васпитава и пружи им добро опште образовање примењујући најбоље васпитне методе и развијајући у њима здраво и снажно југословенско национално осећање" (из извештаја за школску 1933/34.годину)

Капацитети ове школе су у односу на интересовање за упис били недовољни, па је одлучено да се у непосредној близини Дома изгради школска зграда, која треба да послужи као узор, по коме ће се према приликама и потребама урадити све нове гимназијске зграде у отаџбини.

Нова Гимназија краља Александра I  је специјалним законом везна за Интернат и Дом, и обратно, па су поједине просторије које већ у Дому постоје, изостављене у згради Гимназије.

Зграда је изграђена и одржавана из државног буџета.

Настава је почела школске 1936/37. године решењем Министарства просвете чиме и надзор прелази са управе Двора на Министварство просвете.

У току Другог светског рада, окупатор је Дом преуредио у касарну, а гимназијску зграду у команду, девастирајући инвентар и школску функционалност простора. Тих година је Гимназија краља Александра једина средња школа која није прекидала са радом користећи разне просторе, па и оне у приградским насељима.

Од 1945. године Министарство просвете Србије враћа гиманзију у њену зграду мењајући јој назив од XI  мешовите, преко I  мешовите до X  београдске гимназије 1960. године. У том периоду је вршено више адаптација са циљем ублажавања недостатка основног школског простора, чак и на рачун услова за савремену наставу.

Обимнијом адаптацијом 1967.године, Х беорадска гимназија је стекла адекватне услове за рад. Поред наставничке зборнице, читаонице и библиотеке, школа је располагала са фискултурним салама и са 6 кабинета (хемија, биологија, физика, техника, уметност и предвојничка обука) 14 основних и  4 помоћне учионице. Десета београдска гимназија је била добро организована, кадровски снажна и успешна школа, коју је током следећих година пратио постепен пад броја ученика због промена старосне структуре становништва у подручју које јој је гравитирало.

Војна гимназија је основана 1970. године од стране Државног министарства одбране, са задатком да припрема и мотивише ученике за наставак школовања на војним академијама. Наставни план и програм гимназије верификовао је Републички секретаријат за науку и образовање. У Војној гимназији посебна пажња посвећује се стицању општих знања од фундаменталног значаја за студије на Војној академији, формирању и развоју мотивације, етичких особина личности, интелектуалних и психо-физичких способности неопходних за позив професионалног официра. Ученици долазе из свих крајева земље. Заједничка жеља им је да наставе школовање у Војној академији и постану официри Војске Србије. Сви ученици станују у Интернату Војне гимназије и носе цивилну одећу коју им обезбеђује школа. Свршени ученици Војне гимназије редовно су међу најуспешнијим студентима на Војној академији Војске Србије.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Конкурс за пријем кандидата из грађанства за ученике ВГ
У школској 2020/2021. години извршиће се пријем кандидата оба пола из грађанства (у даљем тексту: кандидати) за ученике Војне гимназије...
Отворена врата за време трајања конкурса за упис у ВГ и ССВШ
У периоду док траје конкурс за упис у Војну гимназију и Средњу стручну војну школу (1. фебруар - 15. март 2020.) сви заинтересовани кандидати...

Претрага

Календар

« Јун 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас