Од школске 1970/1971. године Десета београдска гимназија није вршила упис ученика уступајући простор првим генерацијама Војне гимназије ...


Не постоји рађање, развој, напредак ичег ни из чега. Све има своје корене; дете и човек, сазнање и наука, култура и цивилизација. Ни Војна гимназија није самоникла нити иста пре више од четрдесет година и сада. Живот, па и живот школе је процес. Развојан кад тежи напретку или атрофичан кад стагнира.

Школе су жилаве творевине. Преживљавају епохе, промене друштвених уређења, мењају имена и опстају.

                         професор српског језика и књижевности

                                                                                                            Обрад Лажетић

Војна гимназија има своје претече по циљевима, начину организовања и полету оних који је чине. Две школе се издвајају: Гимназија Александра I Карађорђевића (не само материјалном оставштином) и Ваздухопловна гимназија "Маршал Тито" (не само организационим решењима).

 

Краљ Александар I Карађорђевић је 1932. године подигао Дом за ученике средњошколце на терену Логора пешадијске подофицирске школе, да би у њему 1933. године отворио и I мушку гимназију. Све до 1936. године Дом и Школа раде у истој згради (садашњи Архив Југославије), под надзором Управе Двора.


"Задатак је Дома да своје питомце, редовне ученике Мушке гимназије краља Александра I у Београду, васпитава и пружи им добро опште образовање примењујући најбоље васпитне методе и развијајући у њима здраво и снажно југословенско национално осећање."

из извештаја за школску 1933/34.годину

Капацитети ове школе су у односу на интересовање за упис били недовољни, па је одлучено да се у непосредној близини Дома изгради школска зграда, која треба да послужи као узор, по коме ће се према приликама и потребама урадити све нове гимназијске зграде у отаџбини.

 

Нова Гимназија краља Александра I  је специјалним законом везана за Интернат и Дом, и обратно, па су поједине просторије које већ у Дому постоје, изостављене у згради Гимназије. Зграда је изграђена и одржавана из државног буџета.

Настава је почела школске 1936/37. године решењем Министарства просвете чиме и надзор прелази са управе Двора на Министварство просвете.

У току Другог светског рада, окупатор је Дом преуредио у касарну, а гимназијску зграду у команду, девастирајући инвентар и школску функционалност простора. Тих година је Гимназија краља Александра једина средња школа која није прекидала са радом користећи разне просторе, па и оне у приградским насељима.

Од 1945. године Министарство просвете Србије враћа гимназију у њену зграду мењајући јој назив од XI  мешовите, преко I  мешовите до X  београдске гимназије 1960. године. У том периоду је вршено више адаптација са циљем ублажавања недостатка основног школског простора, чак и на рачун услова за савремену наставу.

Обимнијом адаптацијом 1967.године, Х беорадска гимназија је стекла адекватне услове за рад. Поред наставничке зборнице, читаонице и библиотеке, школа је располагала са фискултурним салама и са 6 кабинета (хемија, биологија, физика, техника, уметност и предвојничка обука) 14 основних и  4 помоћне учионице. Десета београдска гимназија је била добро организована, кадровски снажна и успешна школа, коју је током следећих година пратио постепен пад броја ученика због промена старосне структуре становништва у подручју које јој је гравитирало.

Војна гимназија је основана 1970. године од стране Државног министарства одбране, са задатком да припрема и мотивише ученике за наставак школовања на Војним академијама. Наставни план и програм гимназије верификовао је Републички секретаријат за науку и образовање.

У Војној гимназији посебна пажња посвећује се стицању општих знања од фундаменталног значаја за студије на Војној академији, формирању и развоју мотивације, етичких особина личности, интелектуалних и психо-физичких способности неопходних за позив професионалног официра.

Ученици долазе из свих крајева земље. Заједничка жеља им је да наставе школовање у Војној академији и постану официри Војске Србије. Сви ученици станују у Интернату Војне гимназије и носе цивилну одећу, али и маскирну униформу када се изводи настава из војних предмета.

 

Ученици који заврше Војну гимназију редовно су међу најуспешнијим кадетима Војне академије.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Мај 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас