Драмско-рецитаторска секција у Војној гимназији постоји још од оснивања школе и функционише у склопу ваннаставних културно-уметничких активности ученика. Током своје историје секција је организовала мноштво активности које увек изазивају одушевљење код публике за шта је заслужан квалитетан и предан рад руководиоца секције и велики таленат наших ученика.

Током година на месту руководиоца секције смењивали су се професори српског језика и књижевности: Славица Пањевић, Драгица Маслеша, Биљана Дубовина и Обрад Лажетић и сви су дали велики допринос развоју ове секције у Војној гимназији. Од школске 2020/2021. године драмско-рецитаторском секцијом руководи професор српског језика и књижевности Жељана Андријевић Андрић.

Ученици радо бирају ову секцију јер им она пружа могућност да покажу своју даровитост и таленте. На часовима секције увек су присутни добра и радна атмосфера, тимски дух и креативност.

Циљеви драмско-рецитаторске секције су следећи:

  • развијање комуникационих способности ученика;
  • увежбавање наступања пред групом људи без треме;
  • развијање тимског и креативног духа;
  • развијање осећаја за језик;
  • развијање способности правилног изражавања (дикција, интонација, ритам, јасност у говору);
  • развијање културе говора и културе понашања;
  • богаћење речника;
  • усавршавање изражајног читања и говорења;
  • упућивање ученика на квалитетно коришћење слободног времена.

Своје циљеве драмско-рецитаторска секција остварује кроз: вежбе излагања без поштапалица, вежбе владања гестикулацијом, вежбе интонације и темпа, мимике и сценског покрета, интерпретације књижевних дела, учење и вежбање оријентације на сцени, драматизацију текстова, припрему ученика за учешћа на смотрама и такмичењима и припрему школских свечаности и манифестација као и честим наступима пред публиком у којој се често налазе највиши државни, војни и верски званичници.


На почетку школске године руководилац са члановима секције доноси годишњи програм рада, а часови секције се одржавају сваког понедељка у периоду 20.00-21.30 часова у интернату Војне гимназије, а по потреби и више пута у току недеље на разним локацијама у интернату и школској згради.

Традиционално, сваке године драмско-рецитаторска секција организује пригодне програме поводом обележавања Дана Светог Саве, 8. марта, Дана школе и дана заврштека школовања матураната.

Секцији је на распологању велика сала са позоришном сценом и са преко 200 седећих места за публику, а по потреби могу се користити и капацитети Војне академије.

Руководилац секције има задатак да подстиче ученике да изнесу своје идеје и активно учествују у планирању и организацији рада секције као сложене групе која се састоји од више тимова (тим за припрему сцене, тим за расвету, слику и тон, сценографи, глумци, рецитатори и слично) као и да остварују сарадњу са другим секцијама у школи (музичка секција, хор, литерарна секција и друге), чиме се развијају њихове организацијске и тимске способности што је веома важно за војни позив.

Развијање спсообности које пружа драмско-рецитаторска секција веома је важно за наше ученике, будуће кадете Војне академије и официре Војске Србије, јер ће сви они, у неком тренутку, стати пред строј и командовати. 

Сваке године се радујемо новим изазовима и новим члановима, лепом дружењу и откривању нових и развијању већ постојећих талената.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

КОНКУРС ЗА УПИС У ВОЈНУ ГИМНАЗИЈУ ФЕБРУАР/МАРТ 2021. ГОДИНЕ
Подсећамо вас да је Министарство одбране Републике Србије расписало конкурс за пријем 80 ученика (дечака и девојчица) у први, 5 у други и 5 у трећи разред Војне гимназије...
ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗДАВАЊУ ДУПЛИКАТА ЈАВНИХ ИСПРАВА У ВГ
На основу указане потребе, а циљу обавештавања бивших ученика Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија, потребно је придржавати се следећег поступка...
СУСРЕТИ КЛАСА УЧЕНИКА
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући Вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2021 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас