1.jpg

ВОЈНИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА БЕОГРАДСКОЈ ПРЕМИЈЕРИ „НАРОДНОГ ПОСЛАНИКА“

18. 05. 2023

Ученици другог разреда Војне гимназије и њихове професорке Жељана Андријевић Андрић и Нада Гаврић Владиковић, присуствовали су синоћ београдској премијери представе „Народни посланик“ у Народном позоришту у Београду.

У претходном периоду, у складу са Наставним планом и програмом школе, ученици другог разреда Војне гимназије проучавали су и анализирали Нушићевог „Народног посланика“ на модеран и занимљив начин на који, заједно са професорком Жељаном, анализирају свако књижевно дело – формирањем још једног „Читалачког клуба“, као дела пројекта „Да (о)живимо читање“.

Присуство представи у Народном позоришту пружило је војним гимназијалцима прилику да уживају у догодовштинама Јеврема, Павке и Данице Прокић, Шпира и Шпировице и других ликова са којима су се сусретали током читања из једног другачијег угла. Сада нису били само читаоци, већ и посматрачи ситуација које су на сјајан начин одглумили представници Никшићиког позоришта и Центра за културу „Пљевља“. На тај начин они су проширили своја знања и, судећи према утисцима, додатно се заинтересовали за књижевност и културу.

- Представа је била јако занимљива. Сачувани су сви елементи из романа, a модерни елементи су јако лепо уклопљени. Искуство је било дивно, а идеја да одмах након проучавања и обраде дела на часу видимо дело и у позоришту је била одлична. Заинтересованост за културна дешавања се на овај начин негује и развија и једва чекамо нове књиге и представе – наводи ученица Сара Миликић.

- Представа ми се веома свидела, а нарочито модернистички приступ. Ликови су били упечатљиви као у самом делу. Глумци су на одличан начин дочарали ликове и ситуације, насмејали и увели нас у причу на сасвим другачији начин и допринели су да још боље разумемо ово дело - наводи ученик Јован Блануша.

- У Војној гимназији велику пажњу посвећујемо неговању правих вредности, а љубав према књижевности и култури то свакако јесу. Разумевање и проучавање књижевних дела од велике је важности за наше ученике, будуће официре Војске Србије, јер на тај начин раде на својој свестраности и развијају способности правилног критичког размишљања – истиче професорка Андријевић Андрић.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас