1.jpg

АКЦИЈА „ДА (О)ЖИВИМО ЧИТАЊЕ“ У ВОЈНОЈ ГИМНАЗИЈИ

23. 10. 2022

У сусрет 65. Међународном сајму књига у Београду, професорка Жељана Андријевић Андрић и ученици другог разреда организовали су сјајну акцију под називом „Да (о)живимо читање“ у Војној гимназији.

- Правила акције била су једноставна, а ученици су их дочекали са пуно ентузијазма. У сваком одељењу на папириће су написана имена ученика. Потом су ученици извлачили свако по једно име. То је била особа којој треба да поклоне књигу. Још једном смо прошли кроз жанрове које воле да читају и свако је забележио шта је рекао његов пар. Овај пројекат трајао је месец дана. Одредили смо датум када ћемо организовати поклањање књига. После месец дана један обичан час српског језика и књижевности постао је мали сајам књига – наводи професорка Андријевић Андрић.

 

- На лицу осмеси, а у рукама књиге у којима су се назирале њихове посвете. Још једна ствар је била важна, а због ње је усхићење било још веће – онај коме су купили књигу није смео да зна коју књигу ће добити до часа на којем ће се књиге додељивати – додаје професорка Жељана.

 

- Кренули смо редом. Двоје по двоје су излазили, а потом, уз кратко обраћање и прочитану посвету, једни другима су поклањали пажљиво одабрана дела. Радост на лицима ученика због тога што су одабрали праву и одушевљење на лицима оних који су добили баш ту књигу је све што је било потребно да наша акција буде успешна – наводи професорка Жељана, описујући нам како је протекло поклањање књига.

 

Посебну драж целој акцији дало је учешће свих ученика класе, баш како их и учимо када је прави циљ у питању, „нико није рекао не“, а поклоњено је више од 70 књига.

 

 

Циљ је био да ученици прочитају неку нову књигу и да се упознају са различитим књижевним жанровима на практичан начин, а потом одаберу жанр који им се допада. Још једна намера коју смо остварили, била је да ученици обиђу што више књижара. Након обилазака књижара, ученици су са одушевљењем говорили да су провели сате тражећи праву књигу и да су их књижарски простори очарали. Неки су за веома кратко време прочитали дела која су добили, а затим су отишли сами по још. Управо то је био жељени исход целе акције. Убрзо је уследило питање када ће се опет поклањати књиге! 

 

У клупама наше Војне гимназије „оживели смо читање“ и започели смо једну нову традицију коју ћемо неговати са пуно пажње и љубави, а ових дана се војни гимназијалци са нестрпљењем договарају да посете Сајам књига.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас