1(4).JPG

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

18. 03. 2023

Свечана академија поводом Дана Војне академије – 18. марта одржана је данас у Свечаној сали те високошколске установе у касарни Генерал Јован Мишковић” на Бањици.

Обележавању 173. годишњице постојања Војне академије присуствовали су помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, државни секретар Министарства просвете проф. др Ивица Радовић, представници организацијских целина Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве, академске заједнице, ученици и кадети војних школа, бројне званице и пријатељи.

Обраћајући се присутнима начелник Војне академије пуковник проф. др Срђан Благојевић је истакао да бити припадник Војне академије представља велики лични успех и свакодневни разлог за понос и да је дужност сваког њеног припадника да тај успех шири, несебично дели и умножава радом, знањем, оптимизмом, јачањем кохезије војних колектива и васпитним деловањем на млађе.

- Завршити Војну академију значи исписати своје име и презиме на дуги списак српских официра, исписиван већ 173 године, са кога златним сјајем плене имена војвода Радомира Путника и Живојина Мишића, генерала Светомира Ђукића, Љубише Стојимировића и Стевана Бошковића, пуковника Миливоја Стојановића Брке и Миленка Павловића, мајора Михаила Илића и Милана Тепића, поручника бојног брода Александра Берића, потпоручника Борка Никитовића и многих других часних и заслужних официра – рекао је пуковник Благојевић и изразио уверење да че Војна академија и у наредном периоду оправдавати свој назив – да буде академија по академским висинама које достиже и да буде војна по војним врлинама, обучености и војничким вештинама, стројевој изграђености и физичкој и моралној чврстини својих кадета.

Поводом Дана Војне академије уручене су награде и признања ученицима, кадетима и запосленима који су се својим радом и залагањем истакли у периоду између два празника. Међу награђенима нашао се велики број садашњих и бивших ученика и припадника Војне гимназије.

Ове године признање за најбољег наставника Војне гимназије добио је професор физичког и здравственог васпитања Андрија Бућић.

За најбољег ученика Војне гимназије проглашен је матурант Иван Радојевић, одличан ученик примерног владања, учесник бројних семинара из биомедицине чији су радови из ове области привукли велику пажњу. Додела признања најбољим кадетима Војне академије протекла је у потпуности у знаку Војне гимназије – у свим годинама школовања за најбоље кадете проглашени су бивши ученици Војне гимназије.

Признање из области културе „Генерал Љубиша Стојимировић“ додељено је професорки српског језика и књижевности Војне гимназије Жељани Андријевић Андрић, главној уредници школског часописа Гимназијалац и идејном творцу пројекта „Да (о)живимо читање“.

У категорији кадета признање за допринос култури додељено је бившим ученицима Војне гимназије Александру Петљанском, вишеструком шампиону на међународним такмичењима у плесу и водитељу програма свих свечаности Универзитета одбране и Војне академије и Владану Шарчевићу, младом фотографу који бележи све активности кадета и чије фотографије красе просторије и интернет страницу Војне академије.

Културни програм свечане академије који су припремили кадети Војне академије и ученици Војне гимназије и ССВШ „1300 каплара“ провео нас је кроз део наше славне историје говорећи о светлим примерима јунаштва наше војске и њених старешина.

Дан Војне академије је војни празник који се прославља 18. марта у знак сећања на 18. март 1850. године, када је одлуком кнеза Александра Карађорђевића основана Артиљеријска школа чији је циљ био припремање стручног официрског кадра који ће успешно водити војску у одбрани свог народа. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас