Поклоничко путовање - Острог

У посети Манастиру Острог

31. 05. 2012

С благословом владике Атанасија и СПЦ, а у складу са планом предмета Православни катихизис, 37. класа Војне гимназије реализовала је Поклоничко путовање у манастир Острог у времену од 25-27.маја 2012. Путовало је 45 ученика, вероучитељ, двојица старешина и један наставник.

Након Молебана у Храму Арханђела Гаврила, кренули смо на пут око 20,30 часова. У раним јутарњим часовима стигли смо у манастир Морачу где смо се упознали са једним од наших најзначајнијих средњовековних манастира. У Подгорици смо обишли величаствени Храм Васкрсења Христовог који је у изградњи, као и цркву 40 мученика Момишинћких недавно канонизованих.

Свуда где смо били, наилазили смо на топао и домаћински дочек.

Манастир ОстрогУ манастир Острог стигли смо у суботу, око подне. Одмах по смештају и кратком одмору кренули смо према Горњем манастиру, били смо задивљени призорима кршевитих, али прелепих предела. Доминира у њима бели манастир у огромној стени. Он изгледа као да је са стеном срастао и с њом се поистоветио. На овом светом месту осећали смо се узвишено и достојанствено. Целивали смо мошти Светог Василија Острошког Чудотворца, слава му и милост.

Неки од нас су, фасцинирани овим местом и призором још једном посетили величанствени храм у стени.

У јутарњим часовима, у недељу, присуствовали смо Литургији у Доњем манастиру. Многи од нас су се и причестили.

Уследила је богата трпеза и сусрет са игуманом Павлом, старешином манастира. Као благослов манастира игуман нам је поделио лепе поклоне. У знак захвалности отпевали смо песму „ Са Косова“ којом смо и завршили ово путовање које ће нам остати у најлепшем сећању.

Пут за Београд био је напоран и дуг, али и врло узбудљив и користан.    

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас