Текериш - 43. класа

Ученици 43. класе у Наставној посети

29. 09. 2015

У суботу, 26.9.2015, ученици 43. класе са својим старешинама реализовали су наставну посету, своју прву у четворогодишњем школовању. Посетили су Текериш, Тршић и манастир Троношу.

Прва станица била је Текериш. У селу Текериш, поред пута Шабац-Крупањ, подигнут је споменик 28.06.1928. године. Споменик је сећање на Први светски рат и Церску битку која се водила на овим просторима. Споменик се састоји се из три нераздвојне целине.

Централни део, споменик у виду громаде (део планине) урађене од необрађених камених блокова који као да израњају из земље. Висина споменика је 10,5 м, а на врху на завршном камену постављен је бронзани орао са раширеним крилима и ловоровим венцем у кљуну као симболом мира и пријатељства. На предњој, западној фино обрађеној страни споменика, урађен је грб Србије. Са леве стране грба су бројеви од бронзе "18.08." а са десне стране "1914. године". Испод грба је текст: "Ваша дела су бесмртна".
Спомен костурница је неправилног облика и ограђена шестоугаоним стубовима међусобно повезаним ланцима. 2003. године поводом обележавања 75-огодишњице Церске битке у овом спомен простору су постављене бисте знаменитим војсковођама: Радомиру Путнику, Живојину Мишићу, Степи Степановићу, Петру Бојовићу и Павлу Јуришићу Штурму. У састав меморијалног комплекса Текериш спадају још и спомен чесма и музејска поставка Церске битке. Цео комплекс је заштићен као споменик културе од посебног значаја за Србију.
Том приликом ученици су упознали детаљно ток догађаја Церске битке, чули доста занимљивости и посетрили Спомен-костурницу палим борцима.

У Тршићу су доживели изглед кућа наших предака, начин организовања тадашњих породица и оно најважније,сазнали нешто више о животу Вука Стефановића Караџића (1787. - 1864.), најважније личности српске књижевности.

На крају су посетили манастир Троношу, где су чули легенде и историјске чињенице о овом величанственом споменику културе, где је и Вук Караџић начинио своје прве школке кораке.

Пуни лепих утисака и нових сазнања вратили су школским обавезама.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас