Свети Сава 2019.

Прослављен Свети Сава у ВГ и ССВШ

28. 01. 2019

Дана 27.01.2019. године, када наша Света Православна Црква прославља свога оснивача, Светога равноапостолног Саву првог српског Архиепископа и Просветитеља, у Војној гимназији и Средњој стручној војној школи, молитвено и пригодно је прослављен празник Светог оца нашег Саве, утемељитеља српске просвете.

Након Свете Литургије у Храму Светог Архангела Гаврила, којој је присуствовао велики број ученика, у школској згради обављен је обред освећења кољива и резања славског колача, те пригодна академија коју су, у сарадњи са својим професорима, приредили ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе.

Чин освећења кољива и резања славског колача обавили су свештеници: протојереј-ставрофор др. Александар Средојевић, јереј потпоручник Славко Папић војни свештеник при Војној гимназији и вероучитељ, те протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе СПЦ. Обреду је присуствовао и јереј мајор Немања Петровић војни свештеник при Војној академији. 

Кумови овогодишње славе били су капетан Жељко Кремић и војни службеник Маја Булатовић.

Обреду су присуствовали начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић са члановима колегијума, начелници и представници управа Министарства одбране и Војске Србије, пензионисани припадници Војне гимназије, представници средстава јавног информисања, као и сви професори и ученици ових просветних установа.

Присутне је у име Војне гимназије и Средње стручне војне школе поздравио, и честитао славу ученицима и наставницима, потпуковник Александар Антић, нагласивши значај обележавања Савиндана. - Свети Сава, утемељивач српске цркве и школе, двоструки је узор - као просветитељ, али и као морална вертикала свих нас – истакао је потпуковник Антић и позвао наставнике и ученике да и даље следе пут који је он трасирао.

Ђаци Војне гимназије и Средње стручне војне школе, након обреда сечења славског колача а поводом данашњег празника, традиционално су, за све госте извели приредбу, и садржајан и инспиративан културно-уметнички програм.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас