НАСЛОВНА 1.JPG

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН САВИНДАН У ВОЈНОЈ ГИМНАЗИЈИ

27. 01. 2023

Војна гимназија и Средња стручна војна школа данас су у просторијама Војне академије свечано обележиле школску славу – Савиндан.

Чину благосиљања жита и резања славског колача од стране епископа липљанског Доситеја и ученичкој приредби присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, проректор за квалитет и развој Универзитета одбране пуковник др Бобан Ђоровић, начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић, чланови колегијума ректора Универзитета одбране, чланови колегијума начелника Војне академије, члан Општинског већа општине Савски венац Владимир Новаковић, ученици и запослени средњих војних школа и бројни пријатељи и гости.

У свом обраћању присутнима начелник Војне гимназије капетан бојног брода Мирослав Ћитић истакао је да је Свети Сава поставио духовне основе српског школства.

- Свети Сава је јединствена личност српске историје, свестрано заслужна. Његов живот и дело изучавају научници разних области, а њима се надахњују уметници и ствараоци свих профила. Најумнији, најмоћнији и најутицајнији вековима су падали на колена пред Светим Савом, њему се молили и од њега помоћ тражили. Зато је Светосавље наша универзална вредност која чува наш идентитет – рекао је начелник Војне гимназије.

Он је нагласио да се са Немањићима родила, а од Немањића почела да расте наша Србија, а да је Свети Сава постао један од најпрепознатљивијих симбола српске нације и да је врлинама оплеменио душу нашег народа:

- Прошлост нас обавезује и не дозвољава да је осрамотимо. Ми смо сигурни да је закуцала на права врата. Овде стасавају будуће старешине, будући Мишићи и Степановићи, будући официри и будући људи који ће живети у духу Светосавља – истакао је начелник Ћитић, нагласивши да је Светосавски пут својеврстан начин живота који је понуђен свима нама и завршио обраћање присутнима речима Светог Саве: „Не заборављајте мојих закона, а срце ваше нека чува срце моје. На свим путевима својим знајте, да ако прави буду путеви ваши, ноге ваше неће се спотицати.“

Ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе приредили су пригодан културно-уметнички програм, а драги гости имали су прилику и да се упознају са богатом историјом војних школа обиласком Спомен собе Војне академије.

Војна гимназија, традиционално, сваке године обележава школску славу Светог Саву и на тај начин одаје почаст првом српском просветитељу и утемељивачу школа. Наши ученици и запослени руководе се духом Светосавља у свом раду, а њихови резултати и то какви људи и официри они постају, још један су доказ да се налазимо на правом путу, Савином путу, који је он за нас несебично дајући себе изградио и нама оставио, а ми га чувамо и надограђујемо за оне који долазе после нас.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас