Pecina slika rezerva 10.jpg

Наставна посета ученика 50. класе Војне гимназије

25. 04. 2024

Ученици другог разреда 50. класе Војне гимназије, заједно са старешинама из класе, разредним старешинама и војним свештеником посетили су данас Ресавску пећину и манастире Манасију и Раваницу.

У манастиру Манасија, задужбини деспота Стефана Лазаревића, ученике Војне гимназије и њихове старешине дочекао је игуман Павле који их је, занимљивим беседама и причама, упознао са историјом светог места. На веома занимљив начин провео их је кроз векове, од изградње манастира у XV веку до данас, и испричао приче које зидине Манасије чувају од заборава.

У унутрашњости манастира ученици су имали прилику да виде живопис Манасије, који, иако тешко оштећен, спада у ред највећих домета српског средњовековног сликарства.

У наставку посете, у манастиру Раваница, задужбини кнеза Лазара Хребељановића, војне гимназијалце дочекале су монахиње и представиле им историју манастира и говориле о његовом значају за очување српства и вере у тешким годинама које је наш народ проживео. Посебне речи монахиња биле су упућене нашим ученицима, где су похвалиле њихово понашање сваке године када дођу у посету, наглашавајући да су прави пример како омладина, будућност Србије, треба да се опходи и понаша.

Уз пратњу водича ученици су обишли једну од најлепших пећина у Србији, где су се обиласком у трајању од 45 минута упознали са историјом Ресавске пећине.

Посете историјским и културним знаменитостима наше земље реализују се у складу са Наставним планом и програмом Војне гимназије, са циљем да се наши ученици, будући официри Војске Србије, упознају са нашом славном историјом, како би у будућности могли да је чувају од заборава, али и да сигурније граде путеве за будуће генерације.

Захваљујемо свештенству манастира Манасија и Раваница и водичима Ресавске пећине на топлом дочеку, дивним предавањима и прелепим утисцима, које су ученици и старешине понели са собом са ових светих и дивних места.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Мај 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас