Јавни час историје

Јавни час историје

24. 09. 2014

Поводом стогодишњице почетка Великог рата, у организацији ТРЕЗОРА И РТС и Војне гимназије, одржан је Јавни час историје, 23. септембра у кино сали школе.
Средишња тема часа био је документарни филм о Момчилу Гаврићу, најмлађем поднареднику у историји војске и ратовања. Иако је направљен још 1987. године филм је светлост дана (слободе), угледао тек ове јубиларне године.

Филм је потресна прича о животном путу дечака коме је вихор рата однео целу породицу И судбински га везао са српском војском, њеним сјајним победама на Церу и Колубари, апокалиптичким призорима преласка преко Црне Горе и Албаније до Крфа, суочавањима са болешћу и глађу, до поновног ускрснућа, пробоја Солунског фронта И ослобађања отадзбине. Узвишен и свечан, тужан и трагичан у исти мах, филм је многима натерао сузе на очи.
О филму и свему што је везано за филм говорили су, надахнуто и патетично, његов аутор Милош Бата Милатовић, др.Видоје Голубовић, председник Удружења ратних добровољаца (1912-1918) њихових потомака и поштовалаца, госпођа Бојана Андрић, уредник Трезора.
Сала препуна, свечана атмосфера, питања ученика одмерена и младалачки знатижељна, одговори искрени и уверљиви. На крају часа салом је одјекнула песма Тамо далеко, из пар стотина грла.
Ово је био час суочавања са истином, час туге и поноса.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас