vojniMuzej51.jpg

Наставна посета 51. класе Војном музеју

23. 11. 2023

Ученици 51. класе Војне гимназије су заједно са командиром класе,  капетаном прве класе Марком Михајловим, мајорем Радојком Милосављевић и разредним старешинама, професоркама Милом Прусац, Сањом Новић и Маријаном Николић, посетили сталну изложбену поставку Војног музеја у циљу бољег упознавања са историјским богатствима и проширивања знања о периоду од насељавања Словена на Балкан и стварања првих јужнословенских средњовековековних држава до последњих ратних дешавања током деведесетих година прошлог века.

Срдачну добродошлицу пожелели су потпуковник Миливоје Милисављевић, музејски саветник Маријана Јовелић и кустос Петар Жарковић. Потпуковник Милисављевић је изразио задовољство и захвалност на посети и пожелео је ученицима стицање нових знања.

Музејско путовање кроз временско раздобље које обухвата четрнаест векова започето је причом о чувеном античком драмском писцу Софоклу, који је у свом делу „Антигона” рекао следеће речи: „За љубав, не за мржњу, ја сам рођена!”

„Ове речи представљају лајтмотив читавог овог дела. Тако и сви који смо се данас окупили у Војном музеју, храму културе, можемо рећи да смо за љубав, а не за мржњу, ми рођени. Овде мислимо на љубав према Отаџбини, јер Војни музеј баштини спомен на славну ратничку прошлост знаменитог и херојског српског народа”, истакла је Маријана Јовелић.

Током обиласка сталне музејске поставке ученици су се упознали са богатим културним и историјским наслеђем о коме сведоче војни предмети међу којима су различити типови оружја, војне одеће и униформи, застава, одликовања, фотографија и уметничких дела, док су у дворишту музеја изложени примерци артиљеријског оруђа.

Посебну пажњу ученика 51. класе привукли су сегменти који се тичу српске историје, нарочито Косовске битке, Српске деспотовине и њеног пада под турску власт, Првог и Другог српског устанка, Српско-турских ратова, Балканских ратова и Првог светског рата.

Ученици су приликом посете изразили одушевљење указаном могућношћу да своја знања стичу и проширују и ван својих учионица, као и понос да установа културе од националног значаја припада саставу Министарства одбране. Захваљујемо се Војном музеју на гостопримству и одличним излагањима о српској историји.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Мај 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас