IMG_8787.JPG

Матуранти стазама сећања на славне

23. 04. 2013

Протеклог викенда, наши матуранти су пошли на своје последње поклоничко путовање у свом гимназијском школовању у Шабачку епархију где су се поклонили местима славних битака у Првом светском рату.

Првога дана на Мачковом камену, један од ученика је одржао час сећања на почетак Првог светског рата и јунаштво Српске војске у пружању отпора много надмоћнијем непријатељу. Уз појање Помена за душе страдалих јунака и свећу воштаницу у руци код споменика изгинулима у биткама на овом месту, показали су да нису заборавили своје претке. Подно Мачковог камена, у Крупњу, посетили су храм са костурницом. У истом месту су направили паузу у етно селу Добре воде.

Породица једног од ђака из крупањског краја је својим рађевским гостопримством задивила све путнике овог путовања.

Уживајући у смирају дана покрај реке Дрине, стигли су у манастир Св.Николаја Велимировића у Соко граду. Представници општине Љубовија су вечером дочекали, како и сами кажу, своју драгу војску, након које је њихов представник одржао врло надахнуто предавање о историји овог краја. Предавање је одржано у сали у којој се чува једна од ретких сачуваних устаничких застава у Првом српском устанку.

Сутрадан су матуранти присуствовали Св.Литургији у дрвеном храму манастира. Својим познавањем православног богослужења, што су изучавали претходне четири године у настави Православног катихизиса, задивили су присутни сабрани народ.

Уз дивна сећања на овај манастир, пошли су у Пецку где су посетили сеоски храм са костурницом у којој су положене кости јунака из Дринске операције у Првом светском рату. На овом месту су два ђака одржала час из историје на тему Дринске операције и Колубарске битке. Путујући према Шапцу, застали су наТекеришу, где их један од другара подсетио на велику и поносну Церску битку.

На крају овог путовања, матуранте је дочекао Његово Пресовештенство Епископ шабачки Г.Лаврентије, који им је нешто рекао о мученичкој и страдалничкој историји града у којем столује, а рецитовањем родољубивих песама их подсетио на ратне дане и српске мајке које су стоички подносиле патње и старадања својих синова, браниоца Отаџбине. Свечаном вечером је владика Лаврентије благословио и пожелео много успеха младој војсци у њиховом даљем животном путу.

Матуранте је на пут повео њихов вероучитељ и начелник класе, а са њима су били и разредне старешине.  

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Март 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас