UniStem Day - fotka 2.jpg

УЧЕНИЦИ ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ НА ПРЕДАВАЊУ О МАТИЧНИМ ЋЕЛИЈИМА

23. 03. 2024

У Београду је, 22. мартa 2024. године, одржан по пети пут Дан матичне ћелије (UniStem Day) под окриљем Универзитета у Београду у организацији Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (IMGGI) уз помоћ и подршку STREAMLINE пројекта и BioSave фондације.

Ово је XVI едиција највеће међународне манифестације посвећене популаризацији матичних ћелија која се одржава симултано на бројним универзитетским центрима широм Европе, а код нас у Свечаној сали Ректората у Београду.

Традиционално, сваке године ученици Војне гимназије својим активним учешћем у дискусијама и практичном ангажовању у експерименталним активностима, остављају запажен и изузетно позитиван утисак на све учеснике манифестације.

Дванаест ученика Војне гимназије присуствовало је преподневним активностима, вођени предметним наставницама Сотиров Сузаном и Прусац Милом. Три ученика су наставила поподневне експерименталне активности у истраживачким центрима, што је одличан увод у њихово опредељење да након завршетка Војне гимназије наставе школовање на модулу Атомско-биолошко-хемијска одбрана на Војној академији или на интегрисаним студијама медицине на Медицинском факултету Војномедицинске академије.

Имајући у виду значај матичних ћелија, пре свега у сфери регенеративне медицине, биологија матичне ћелије је тренутно једна од најактуелнијих и најдинамичнијих области истраживања у свету, која све више добија на значају и код нас. Манифестација има за циљ да приближи свет матичних ћелија домаћој јавности и пружи прилику за упознавање са револуционарним открићима која померају границе савремене медицине. Такође, средњошколци добијају прилику да стекну нова сазнања о научноистраживачком раду код нас кроз директну интереакцију са истраживачима и посете лабораторијама.

 

Преподневни програм у трајању од 09:00 до 13:00 часова реализован је у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду. Послеподневни програм у трајању од 14:00 до 17:00 часова обухватао је посете лабораторијама на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитета у Београду и Институту за медицинска истраживања, Институт од националног значаја за Републику Србију, Универзитета у Београду.

Дан је био садржајан, ученици Војне гимназије су употпунили и надоградили своја знања најновијим постигнућима, открићима и сазнањима у предметној области, што је им је дало додатни мотив да са још већим ентузијазмом наставе свој успешан истраживачки рад.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Мај 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас