Војни музеј 49. класа

НАСТАВНА ПОСЕТА УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА ВОЈНОМ МУЗЕЈУ

18. 11. 2021

У среду, 17. новембра 2021. године, ученици 49. класе Војне гимназије посетили су Војни музеј у Београду.

Војни музеј у Београду смештен је на првом бастиону југоисточног фронта Београдске тврђаве у згради подигнутој 1924. године за намене Војногеографског института, која је 1956. године уступљена Музеју. Окружен градским бедемима и највећим београдским парком, Калемегданом, представља један од симбола Београдске тврђаве.

Ученике у пратњи начелника класе, капетана Душана Станића, дочекали су кустоси музеја, који су, после поздравних и уводних речи, заједно са ученицима започели обилазак музеја и представљање поставки које се у музеју налазе. 


На простору од 2300 квадртаних метара, проласком кроз 52 просторије различитих димензија, наши ученици имали су прилику да виде више од 3000 музејских предмета који покривају раздобље дуго 14 векова борби за слободу, односно период од насељавања Словена на Балкан и стварања првих јужнословенских средњевековних држава до последњих ратних дешавања током деведесетих година прошлог века.

Наши ученици имали су прилику да се, осим са догађајима из историје, упознају и са најразноврснијим примерцима оружја, војне одеће и униформе, заставама, одликовањима, фотографијама и уметничким делима и на тај начин стекну увид, не само у националну историју и културу, већ и у различите тековине цивилизације, њихове међусобне утицаје и преплитања стилова и укуса различитих култура које су се сусретале на нашим просторима и оставиле трајан печат.

Наставне посете ученика Војне гимназије реализују се у складу са Наставним планом и програмом Војне гимназије и имају за циљ продубљивање знања која ученици усвајају током редовне наставе, упознавање са културом и историјом нашег народа и простора на којем живимо, као и стицање особина и знања важних за њихов правилан развој у будуће кадете Војне академије и официре Војске Србије.

Захваљујемо се запосленима у Војном музеју на гостопримству и добро припремљеном предавању и обиласку.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући Вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Децембар 2021 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас