Санкт Петербург 2017

Пета међународна Волконска читања

17. 11. 2017

Поводом обележавања 206.  година од оснивања Војно-историјске библиотеке ГШ ВС РФ, у периоду од 13. до 15. новембра у Санкт Петербургу реализована су Пета међународна Волконска читања.

До сада читања су била реализована само за руске кадетске школе, док су ове године, по позиву организатора поред 20-ак представника кадетских школа и училишта Руске федерације, активно учешће имали представници Белорусије, Киргизије и Србије. Манифестацији су присуствовали и представници Јерменије, Азербејџана и Казахстана. 

Програм је обухватао следеће активности:

-          полагање венца и цвећа на споменику Великом књазу П.М.Волконском (првом начелнику Главног штаба Руске Царске империје и оснивачу поменуте библиотеке),

-          читања текстова, чије су теме додељене од стране организатора и које се односе на развијање кадетских корпусова и училишта,

-          реализацију Свечаног бала и

-          обилазак дворца Ермитаж.

 

Делегације су углавном чинила по два кадета (ученика) и један пратиоц. Из састава Војне гимназије, Србију су представљали Димитрије Колашинац, ученик 42. класе; Никола Ћитић, ученик 43. класе и Млађан Војт, капетан који је био пратиоц ученицима.  

Читања се организују да би се првенствено ученици Руских кадетских школа упознали међусобно, да би стекли нова искуства и проширила знања о војним школама у Руској федерацији и у другим словенским земљама.

Наша делегација је презентовала тему: Срби и Руси кроз историју, када су поменута имена и значај Николаја Николајевича Рајевског, Николаја II Романова, контраадмирала Весјолкина, маршала Толбухина. Поменут је и боравак Кадетских корпуса царске Русије у Белој Цркви у периоду од 1920. до 1944. године. Рад је представљен на српском, а један део рада ученици су презентовали на руском језику, што је изазвало одушевљење присутних лица. 

За разлику од Србије у којој постоје само Војна академија, Војна гимназија и Средња стручна војна школа, у РФ (и другим источним  земљама), војне школе деле на неколико група:

- Војни институти (Војна академија) подељени по специјалностима,

- Кадетски корпуси (ученици од 9 до 12 разреда школовања),

- Војна училишта (ученици од 5 до 8 разреда школовања). 

Разлике између војних школа источних земаља и Војне гимназије у Београду огледају се у неколико разлика. Први, полазници њихових  корпуса и училишта називају се кадети, док се у Србији називају ученици. Они током обуке носе војну униформу и имају свечану униформу, док ученици у Србији имају свечана одела. Заједничка особина за обе школе је начин образовања, васпитања, развој православне вере и неговање традиција.

Припадност словенској групи језика је још један од разлога што је делегација МО РС позвана да узме учешће на овом скупу, са идејом домаћина да Србија буде позвана и наредне године.

Скупу је присуствовало и неколико генерала РФ, хероја и ветерана ОС РФ који су део својих искуства пренели присутним делегацијама. Након завршетка свечаности свим учесницима су подељени пригодни поклони-књиге, али и спомен-медаља за учешће на читањима.

У разговору са представницима осталих земаља, српска делегација је потврдила да је пријатељство између словенских земаља и жеља за заједничким учешћима на манифестацијама овог типа веома велико и значајно.  Истовремено, комуникација на руском језику дала је ученицима добро искуство и проверу практичног знања, али и смернице за даље усавршавање руског језика.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

ОБАВЕШТЕЊЕ О ИЗДАВАЊУ ДУПЛИКАТА ЈАВНИХ ИСПРАВА У ВГ
На основу указане потребе, а циљу обавештавања бивших ученика Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија, потребно је придржавати се следећег поступка...
СУСРЕТИ КЛАСА УЧЕНИКА
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући Вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Јул 2020 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас