Литургија - стогодишњица Колубарске битке

Помен страдалим јунацима Колубарске битке

17. 11. 2014

У Цркви Светог Архангела Гаврила данас је одржана литургија и помен страдалим јунацима Колубарске битке. Пре тачно сто година, 16. новембра 1914. године, започела је једна од најзначајнијих битака у Првом светском рату, у којој је живот изгубило више од 22.000 српских војника.

Помену је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, представници Министарства одбране и Војске Србије, кадети Војне академије, као и ученици Војне гимназије.

Том приликом, епископ топлички Арсеније, који је служио литургију, доделио је Грамату пpатријарха српског Иринеја потпуковнику Микану Васиљевићу из Одељења за веру у Управи за људске ресурсе Генералштаба због заслуга за увођење верске службе и богослужбеног простора у Војсци Србије.

Према речима епископа Арсенија, од данас та црква постаје храм у коме ће припадници система одбране моћи да остварују своје духовне потребе.

Црква Светог Архангела Гаврила, смештена у Хумској улици, подигнута је у спомен српским војницима погинулим у Првом светском рату. Градњу храма су сопственим средствима финансирали Милан Вукићевић, солунац, носилац Албанске споменице и послератни народни посланик, и његова супруга Радмила, који су у својој задужбини и сахрањени. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Март 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас