5.jpg

ВОЈНА СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ДАНА ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

17. 03. 2023

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас војној свечаности поводом обележавања Дана Војне академије.

Честитајући празник, министар Вучевић истакао је да су Војна академија и војно школство, са импозантним трајањем од скоро два века, постојани чувари светле и свете прошлости нашег народа и јуначке и ослободилачке традиције наше војске.

- Веома ме радује што овај строј узима ту и такву традицију за извор својих инспирација. Уверен сам да је то једини сигуран пут у будућност: када знате одакле сте, ко су и какви су вам били преци, једино тада можете да одредите на који начин можете и желите да путујете у будућност, где вам је следеће место и какви морате бити. Истовремено, морамо да знамо да се историја не понавља на истоветан начин и да је прошлост путоказ који од нас тражи нова прегнућа, стална размишљања и рад, нове начине и нове резултате за добробит наше отаџбине. Да се научимо на примерима из прошлости, да не понављамо грешке, али да обнављамо и понављамо оне историјске лекције које су наш народ и војску прославили у вечност - рекао је министар.

Начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић, обраћајући се присутнима, истакао је да је Војна академија ослоњена на чврсте темеље и велике узоре.

- У настави, узор су нам најбоље академије војне академије и сродни факултети у свету. У погледу стројеве обучености узор нам је Гарда, а наши кадети стичу стројеву изграђеност како у свакодневном раду тако и учешћем у државним церемонијама, војникм свечаностима и поклоничким путовањима. Када је реч о физичкој спремности, узор су нам славне 63. и 72. бригада: наши кадети, осим редовних часова реализују јутарње и примењено физичко вежбање, кондиционе маршеве и чланови су бројних спортских и борилачких секција. Када наши наставници и кадети изводе артиљеријска гађања пред собом имају циљ да буду достојни традиција срспке артиљерије и ватрене моћи Мешовите артиљеријске бригаде Копнене војске – рекао је пуковник Благојевић.

Истакнутим појединицима за изузетна залагања, током данашње војне свечаности, уручене су награде и стимулативне мере, а у строју награђених нашли су се садашњи и бивши ученици Војне гимназије. Присуство садашњих и бивших ученика Војне гимназије у строју награђених још једном је потврдило квалитет наставе и припреме за наставак школовања на Војној академији које се у нашој школи реализују.

Након свечаности, министар одбране обишао је Спомен собу Војне академије где се уписао у спомен књигу, потом је обишао смештајне капацитете, библиотеку, Кабинет наоружања и војне опреме копнене војске, као и Центар за физичко васпитање. У Центру за физичко васпитање чланови спортских секција, међу којима се налазио и велики број бивших и садашњих војних гимназијалаца, приказали су министру одбране део својих вештина и способности.

Комплетну вест о Војној свечаности поводом Дана Војне академије, као и комплетна обраћања министра одбране и начелника Војне академије можете погледати на сајту Министарства одбране путем следећег линка Министар Вучевић на војној свечаности поводом Дана Војне академије.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас