Валерије Љубичић

IN MEMORIAM: ВАЛЕРИЈE ЉУБИЧИЋ (1946-2023)

16. 01. 2023

Данас смо се са великом тугом опростили од дугогодишњег професора и психолога Војне гимназије Валерија Вање Љубичића. Данас нису туговали само чланови породице професора Вање, већ и бројни пријатељи и више од пет хиљада некадашњих војних гимназијалаца.

Валерије Љубичић је рођен 8. априла 1946. године у Сомбору, као син официра, народног хероја и носиоца партизанске споменице, Радоја Љубичића и мајке Љубинке. Основну школу је започео у Београду, а наставио у Брежицама и Задру. Гимназију је похађао у Задру, Сплиту и Пироту, а Психологију је завршио на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Своју каријеру у Војној гимназији започео је давне 1973. године, као млад психолог и заједно са школом се развијао и постао једно од најпрепознатљивијих имена у историји наше школе. У Војној гимназији, у школи, како је сам говорио, „коју је неизмерно волео“, провео је читав радни век и постао њен доајен. Његови савети одисали су мудрошћу и искуством, а његови психолошко-педагошки методи гарантовали су успех у васпитном раду са ученицима.

Професор Љубичић је за ученике био човек великог ауторитета, спреман да на прави начин, без околишања, уочи проблем и помогне у превазилажењу истог, а за колеге је био узор, подршка и велики пријатељ. Својим претпостављенима, поред пријатеља, представљао је и увек поузданог стручног сарадника и саветодавца.

Његова највећа заслуга за војску и војно образовање огледа се у бројним генерацијама ученика Војне гимназије које је дочекао на капији школе, учио их на прави начин како се воли отаџбина и као младе људе пуне врлина испраћао на Војну академију, а одатле у часне официрске каријере.

Као врсни ронилац и велики љубитељ водених спортова, несебично је преносио своју љубав према својим хобијима и на војне гимназијалце и то на такав начин да они за њих постану и више од хобија.

И када је отишао у пензију 2011. године, Војна гимназија није отишла из његовог срца и душе. Често се враћао својој „другој кући“ и увек је имао праве речи и савет, а ми смо се увек радовали поновном сусрету и дочекивали га како доликује.

Данас смо се опростили од човека који је ценио поштење, одговорност и који је увек стављао општи интерес испред личног. Данас смо се опростили од великог човека, професора и психолога за пример.

Драги наш професоре, нека Вам је вечна слава и хвала!

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас