Посета Ваљеву

НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ У ВАЉЕВО

15. 04. 2013

Прошле суботе, 13.04.2013. Одбор за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке је традиционално наградио наше ученике који су се протекле школске године највише залагали на пољу верског васпитања и образовања. Младићи, који су пратили секцију веронауке и победници по класама на школском такмичењу из Православног катихизиса, имали су прилику да се боље упознају са историјским и духовним наслеђем које у себи скрива живописан ваљевски крај.

Путовање је започело Литургијом у капели Ваљевске болнице, у којој су наши момци показали завидно познавање литургике и таленат за певање. Кратким концертом су поздравили старе и болесне који се овде лече и тиме учинили доброчинство ближњем свом што је у духу Великога поста у којем се налазимо и духовне припреме за дочек највећег хришћанског празника Васкрса. Након тога су посетили Саборни ваљевски храм и његову богату ризницу, прошетали се обалама Колубаре и са великим поштовањем застали код споменика Живојину Мишићу.

Послеподне су се упутили у мало село великог срца Лелић, где су се поклонили моштима Св.Николаја Велимировића. Боље су се упознали са житијем овог великог српског светитеља из 20. века и његовим великим трудом на очувању здраве свести код нашег народа у врло смутним и турбулентним временима. Песмом Св.владике Николаја ''Порука нама који остајемо'' наша омладина је ганула велики број присутних поклоника.

 Пут је завршен посетом манастиру Ћелије и гробу Св.аве Јустина Поповића, још једног српског светитеља из 20.века. Окупљени око његовог гроба, ђаци су имали прилику да присуствују оригиналном часу историје нашег народа из друге половине 20.века и судбини Св.Јустина која није била нимало лака.

 При повратку за Београд, направљена је пауза код споменика који обележава место где су посечени српски кнезови, што је био повод за подизање Првог српског устанка.

 На овом путовању са нашим ђацима били су и ђаци ОШ ''Светозар Марковић'' који прате секцију веронауке у овој школи и предшколска деца која чине дечији хор при храму Св.архангела Гаврила.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас