Литерлни конкурс Уметнику у част

Велики успех ученице Војне гимназије на литерарном конкурсу

13. 11. 2023

У понедељак, 6. новембра 2023. године, у Градској општини Врачар одржан је свечани програм поводом доделе и уручења награда и похвала ученицима и њиховим менторима који су остварили најбоље резултате на другом региoналном уметничком конкурсу „Уметнику у част” у организацији Четрнаесте београдске гимназије у Београду. Овогодишњи литерарни конкурс био је посвећен стотридесетој години од рођења једног од најзначајнијих писаца српске књижевности Милоша Црњанског.

Велики успех остварила је ученица 51. класе Војне гимназије Анђелија Поповић освојивши треће место у категорији поезије са песмом под називом „Завичај памти”. Комисија, коју су чинили председница жирија др Ксенија Миловановић, уредница у издавачкој кући БИГЗ школство и професор српског језика и књижевности, др Светлана Томић, редовни професор књижевности на АЛФА БК Универзитету у Београду, мср Бојана Антонић, библиотекар на Филолошком факултету, на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима у Београду и др Милан Вурдеља, асистент на предмету Методика наставе српског језика и књижевности на Филолошком фалултету, на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима у Београду, у великој и јакој конкуренцији ученичких радова из Србије, Републике Српске и Црне Горе наградила је Анђелију Поповић трећим местом због њеног талента и  квалитета литерарног стваралаштва који у потпуности одговара условима уметничког конкурса.

„Наша Анђелија је уткала најдивније емоције  приликом писања песме посвећене Милошу Црњанском. Нису изостале ни инкорпориране метафоре и симболи путем којих је на индиректан начин приказала стилске особености стваралаштва једног од најзначајнијих писаца српске књижевности XX века. Указала је на одсуство употребе знакова интерпункције, његов стилски правац суматраизам, али и на његова књижевна дела „Сеобе”, „Суматра”, „Ламент над Београдом” и „Дневник о Чарнојевићу”, показавши изразиту зрелост лирског изражавања који је очарао чланове жирија”, наводи професорка српског језика и књижевности Сања Новић и истиче да су овакве манифестације од велике важности за очување српског језика, књижевности, културе и традиције нашег народа.

Честитамо ученици Анђелији Поповић и професорки Сањи Новић на оствареном резултату, преданом раду и достојном представљању Војне гимназије!

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Мај 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас