trgrepublike51.jpg

Посетили смо Београдски опсерваторијум и планетаријум

12. 10. 2023

Ученици 51. класе Војне гимназије посетили су данас Београдски опсерваторијум и планетаријум заједно са командиром класе капетаном прве класе Марком Михајловим, замеником потпоручником Бобаном Иванчовим и разредним старешинама професоркама Милом Прусац, Сањом Новић, Маријаном Николић и Магдаленом Арсић.

Запослени чланови Астрономског друштва „Руџер Бошковић”, коме припада Београдски планетаријум и опсерваторијум, љубазно су дочекали наше ученике и започели магичну причу о космосу. На самом почетку приче о универзуму и небеским телима, укратко су представили историјат настанка ове две посматрачке станице.

У уводном делу посете ученици су били у могућности да сазнају нешто више о телескопу-рефрактору Цајс 110/2000, као и да се оса одређује путем положаја звезде Северњаче, захваљујући чему се утврђују географске дужине и ширине. Представљена им је највећа звезда Сунце, са њеним пегама које досежу величину планета, а посебно величину Земље и Јупитера. 

Главни део посете односио је се на изглед неба у мраку, односно посету звезданом биоскопу планетаријума. Ученици 51. класе су били у прилици да за двадесет минута виде и доживе изглед читавих годину дана неба над Београдом, као и да се упознају са небеским телима, небеским сферама и разликовањем сазвежђа.

Захваљујемо се запосленима на гостопримству, љубазности и могућности да наши ученици буду никада ближи звездама.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Мај 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас