11 NASLOVNA.jpg

ПРОМОЦИЈА НОВЕ КЊИГЕ УЧЕНИЦЕ ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ НЕДЕ ИБРАЈТЕР

10. 04. 2024

Промоција књиге „925“ ученице трећег разреда Војне гимназије Неде Ибрајтер одржана је данас у  Галерији Дома културе у Мокрину.

Говорећи о својој другој књизи, наставку њеног књижевног првенца „Сунце“, ауторка је представила присутнима њен пут „од идеје до реализације“ и говорила о мотивацији да настави са писањем о Холокаусту и Давиду, дечаку који је јунак њених књига.  

- На крају прве књиге нисам написала конкретно да ли је дечак преживео или не. Ја сам знала одговор, али не и читаоци, који су ме стално то питали. Зато сам одлучила да напишем други део, који говори о његовом даљем животу. Назив је „925“, јер је то Давидов број који је носио на руци, а такође је и најчешћа ознака за сребро, које представља чистоту и светлост – рекла је ауторка Неда Ибрајтер и истакла да није било лако стилски прилагодити писање наставка приповетке „Сунце“, јер је и она као аутор сазрела у претходном периоду.

- Желела сам да у обе књиге прикажем Давидову веру да ће сутра бити боље и да ће победити у овој, како он каже, „страшној игри“, као нешто што траје и даје снагу да се у сваком тренутку у животу иде даље, а она је присутна од самог почетка прве књиге па све до краја друге. Нову књигу прожима и љубав, љубав између Давида и Еве, љубав између Давида и Ленке, љубав која даје снагу – додала је Неда и том приликом се захвалила присутнима на подршци и свим Мокринчанима који препознају, негују и воле своје таленте.

Професорка српског језика и књижевности Војне гимназије и Недин разредни старешина Жељана Андријевић Андрић подсетила је на своје речи са промоције ауторкине прве књиге: „Ако се по јутру дан познаје, ова, наизглед тиха и повучена девојчица, обогатиће наше литерарно небо“,  и нагласила да је новом књигом Неда то и потврдила.

- Неда никада не изневери, а тако је било и овог пута. Ово је наставак приче о храбром дечаку, могу слободно рећи јунаку Давиду. Тамо где се његово сунце на крају прве Недине књиге угасило пред свирепошћу Аушвица, који се у његовим дечјим очима чинио као замак, баш на том месту Неда као да је одлучила да његова прича не може још увек бити завршена, да му мора подарити још једно дело. Тада је засијало ново сунце, овога пута названо „925“ – рекла је професорка Андријевић Андрић, нагласивши да се у овом делу негује лековитост уметности која се може привити као мелем на рану, на напаћену Давидову душу.

Даринка Маљугић, књижњичар у мокринској библиотеци и домаћин и модератор промоције изразила je задовољство што Неда наставља да развија свој таленат у Војној гимназији и што уз подршку школе и предметног наставника усавршава свој стил писања.

- Неда је дете наше библиотеке, више пута је освајала прва места на литерарним конкурсима поводом Дана библиотеке. Њена сам подршка од малих ногу и наставићу да то будем – рекла је Даринка Маљугић.

Подршку Неди пружили су и њени другари из 49. класе Војне гимназије: Анђелија Милић, Тома Жикић и Дамир Брдар, који су говорили о ауторки, Војној гимназији, њиховом другарству и подршци коју увек пружају једни другима, а њихове речи су на посебан начин испуниле простор емоцијама и топлином.

Хор Основне школе „Васа Стајић“ приредио је културно-уметнички програм, током којег су говорени одломци из Недине књиге, а мелодију, на основу стихова из „925“, компоновао је професор музичке културе Жељко Стојановић.

Промоцији су присуствовале старешине Војне гимназије капетан прве класе Душан Станић и заставник Саша Живак, представници Банатског културног центра, Дома културе и библиотеке у Мокрину, Недини другари из Војне гимназије и Мокрина и бројни љубитељи културе и писане речи из Мокрина и околних места.

Неда Ибрајтер уписала је Војну гимназију 2021. године и ученица је 49. класе. О њеној мотивацији за упис и мишљење о Војној гимназији можете прочитати на страници 36 Брошуре Војне гимназије, а приказ њене прве књиге „Сунце“ можете прочитати на страницама 32 и 33 трећег броја школског часописа Војне гимназије „Гимназијалац“.

Поред талента за писање, Неда је и одлична и свестрана ученица која поседује велики таленат и за друштвене и за природне науке.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас