ССВШ - предавање

СРЕДЊА СТРУЧНА ВОЈНА ШКОЛА - НОВА ШКОЛА ЗА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

10. 05. 2018

Поводом 19 година од НАТО агресије на СРЈ, у ССВШ одржано је предавање на тему „Обарање невидљивог – историјски подвиг“. На дан победе над фашизмом, 9. маја 2018. године у сали интерната ученицима ССВШ о бомбардовању из 1999. говорио је учесник догађаја, припадник 3. Рд ПВО, пк Славиша Голубовић (ВОА при МО).

Захваљујући  новопостављеном начелнику ССВШ ппк Стевану Мушицком, ученици су имали несвакидашњу прилику да чују једно сведочење историје које баца ново светло на професију коју су изабрали:

„Наша 250. ракетна бригада за ПВО је током агресије НАТО на СРЈ била задужена за одбрану објекта стратегијског значаја за нашу земљу, Београда, од напада из ваздушног простора. Херојским поступцима њених припадника, а нарочито 3. ракетног дивизиона ПВО остварили смо резултате вредне поштовања који ће остати забележени у историји ратовања јединица ПВО. Управо ти резултати донели су ракетној бригади Орден народног хероја. Наравно, посебно место заузима обарање тактичког бомбардера Ф-117А. Као ратни припадник 3. Рд ПВО, односно командир батерије за вођене ракета у његовом саставу, одлучио сам да заједно са ратним друговима опишем три важна догађаја током 78 дана агресије. То су обарање авиона Ф-117А, Ф-16ЦГ и Б-2А.“

Пуковник Голубовић је кроз видео-презентацију своје књиге Пад ноћног сокола сугестивно, са дозом хумора, говорио ученицима о бомбардовању: о томе да је небо над СРЈ било чисто јер је измештен сав цивилни авио-саобраћај, до сад већ чувених ракета које су погодиле циљ и славља које је настало у радарској кабини.

У пресудним моментима најважније је знање, послушност и тимски рад. Да је било ко од борбене послуге заказао за време ратних дејстава, наша војска не би остварила овако велики историјски подвиг.

Књига Пад ноћног сокола тренутно се штампа и на руском тржишту, и тако наставља да прича нашу историју.

ССВШ је нова школа пред којом стоје велики изазови. Под старешинством мј Небојше Обрадовића, у њој се школује кадар који ће у будућности бити најважнији ресурс и водећа снага Војске Србије. Велику част нашој школи указао је пк Славиша Голубовић који је завршио ВА као први у рангу и био један од оних официра који су нас бранили за време НАТО агресије.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас