svecanost_petogodisnja_saradnja_1.jpg

Пет година сарадње

09. 05. 2013

Свечаност «Поносно на путу Св.Симеона Мироточивог», поводом прославе петогодишње сарадње Војне академије и Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, одржана је данас у Војној гимназији у Београду.

Прослави јубилеја присуствовали су Епископ хвостански Атанасије, директор Војне гимназије пуковник Милан Стевић, начелник Катедре за друштвене науке пуковник Илија Кајтез, директор 13. београдске гимназије Бојан Вучковић, професори војних образовних установа, кадети Војне академије и ученици Војне гимназије.

Епископ хвостански Атанасије честитао је присутнима Васкрс и Васкршње празнике и истакао да је данашњи дан – дан поноса и радости свих нас.

- Прошло је пет година од обнављања духовне сарадње између СПЦ и просветних установа Војске Србије. Потребно је стицати искуства и знања корисна у свету, и из тих знања не искључивати оно што припада нама и нашим прецима. Треба усвајати и оне врлине које су они развијали. Честитам на постигнутим резултатима свима који су укључени у ову сарадњу. СПЦ је радосна, а верујем да сте и сви ви, рекао је епископ Атанасије.

Пуковник Стевић нагласио је да има само речи хвале после успешне петогодишње сарадње.

- Битно је истаћи да свако од нас има потребу да верује, а да с младим човеком треба радити. Треба знати ко смо, одакле смо, где желимо. Ако знамо зашто, знаћемо и како. Највећи нагласак је на томе да ценимо, поштујемо и волимо своју земљу, родно место, родитеље, пријатеље и људе који са нама раде. За ових пет година обишли смо Србију уздуж и попреко, видели наше највеће светиње, научили оно што нисмо знали, а поновили оно што знамо, рекао је директор Војне гимназије, а потом уручио захвалницу Одбору за верску наставу и Епископу хвостанском Атанасију.

Директор 13. београдске гимназије, којем је планинарење хоби, последњих неколико година изводи ђаке Војне гимназије на Врх Православља, Атос. Он је истакао да према Војној гимназији има поштовање као према једној од најбољих српских гимназија, и да је имао велику част и привилегију да буде део Војне гимназије и мали ослонац ђацима, имајући у виду искуство у успону на Атос.

На крају свечаности, Епископ хвостански Атанасије уручио је захвалнице онима који су претходних пет година помагали да веронаука у Војној гимназији буде квалитетна и богата, као и најистакнитијим ђацима 35, 36. и 37. класе на пољу православне катихетске наставе и победницима литерарног и ликовног конкурса расписаног поводом јубилеја сарадње.

Споразум између Војне академије и Одбора СПЦ потписан је 7. октобра 2008. године. Извор споразума био је почетак предавања из православног катихизиса у Војној гимназији, на основу Закона о увођењу верске наставе и грађанског васпитања у основне и средње школе у Србији. Споразум представља израз вишегодишње добре сарадње и доприноси квалитету наставе у Војној гимназији и Војној академији, као и очувању народне традиције и духовности.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Март 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас