Матурска екскурзија 44. класа

Матурско путовање 44. класе

08. 10. 2019

21. септембра 2019. године у раним јутарњим часовима ученици 44. класе Војне гимназије заједно са својим старешинама и професорима кренули су на матурско путовање.

Први дан екскурзије ученици су провели у вожњи аутобусом кроз Србију, Хрватску, Словенију и Италију успут разгледајући лепоте предела кроз које су пролазили. Уз песму, велико узбуђење и у позитивној атмосфери у вечерњим часовима стигли су на своје прво одредиште- прелепи италијански град Лидо ди Језоло. Уз пријатну вечерњу шетњу улицама града праћену мирисом мора и мелодијама италијанске музике ученици су се одморили од дуге вожње и спремили за наставак путовања.

Други дан екскурзије обележио је боравак у Венецији - једном од најлепших градова на свету. Вожњом бродићем по венецијанској лагуни, шетњом тргом Светог Марка и посматрањем гондола у венецијанским каналима упознали су се са лепотама, историјом и уметничким наслеђем млетачке луке. Имали су прилику да у цркви Santa Maria della Pieta посете изложбу слика уметника Сафета Зеца под називом 'Abbracci' ('Загрљаји') где он кроз низ слика последњег загрљаја приповеда причу о Ромеу и Јулији са наших простора, Бошку и Адмири, младом пару из рата који је стрељан 1993. године на мосту на Врбањи и ту остављен 7 дана у свом последњем загрљају. Реалност и силина емоција, особито бола, осликана на његовим сликама одузимала је дах сваком посетиоцу. Након боравка у Венецији ученици су се упутили у италијански приморски град Сан Ремо где су провели другу ноћ.

Трећи дан је започео посетом Ници, француском граду на азурној обали. Ту су ученици провели сунчано поподне дивећи се панорами града и плаветнилу мора које су посматрали са градског видиковца. Шетали су улицама града и велелепним тргом Масена. Одатле су се упутили ка Шпанији. У вечерњим часовима стигли су у Љорет де Мар и сместили се у хотел у коме су боравили наредна три дана. Одмах по доласку сви су отишли на семафор-журку у дискотеци Тропицс где су имали прилику да се забаве уз домаћу и страну музику и друже са вршњацима из других средњих школа.

Четврти и пети дан екскурзије обележили су излети у Барселону - срце Каталоније, град задивљујуће лепоте и истакнутих знаменитости. Четвртог дана ученици су посетили Саграда Фамилију - 'катедралу сиромашних'. Били су задивљени величанственом лепотом недосањаног сна Антонија Гаудија кроз који је он испреплитао различите уметничке стилове углавном инспирацију налазећи у природи, и којем је посветио цели свој живот, осећања и амбиције. Сваки део ове грађевине прича своју причу и доказује надреалну моћ уметничког стваралаштва која траје пркосећи свету и времену. Ученици су такође имали прилику да посете један од највећих акваријума у Европи, да шетају улицама града, виде споменик Кристоферу Колумбу и бораве у шопинг центру Маремагнум на самој морској обали. Мали одмор су направили на брду Монжуик одакле су уживали у погледу на обале Барселоне и где су видели споменик националном каталонском плесу-сардани. Вече у Љорет де Мару након боравка у Барселони било је посебно занимљиво. Шпански витезови на коњима, одевени у плаштове и заштићени оклопом, својим борбеним вештинама и изванредним перформансом на тренутке су све присутне вратили у средњевековно доба и дочарали атмосферу из давно прошлих времена. Након тога ученици су имали прилику да виде изведбу познатог шпанског плеса- фламенка и да слушају разигране мелодије шпанског гитаристе који су дочарали лепоту и ведрину шпанског духа као и богатство њихове традиције и културе. Одатле су се упутили у дискотеку где је била организована графит-журка. Сви у дискотеци су носили беле мајице на којима су скупљали потписе својих другара.

Пети дан екскурзије је започео одласком у шпанску винарију недалеко од Љорет де Мара где су сви имали прилику да пробају многобројне домаће производе: познато слатко шпанско вино-сангрију, домаћа вина, ликере, слаткише и друге производе. Одатле су се упутили у Тоса де Мар, лепи приморски градић у коме су посетили средњевековну тврђаву уз обалу мора и видели споменик познате филмске диве Аве Гарднер која је својевремено била проглашена за једну од најлепших жена на свету и која је ово место учинила познатим широм света. Након тога организован је поновни одлазак у Барселону. Љубитељи фудбала имали су могућност да посете стадион Камп Ноу. Након  тога ученици су се шетали главном улицом града - Ла Рамблом препуном уличних уметника и многобројних радњи, дивили се необичним Гаудијевим кућама, посетили величанствену готску четврт. У вечерњим часовима заједно са многим другим туристима уживали су у бајковитом спектаклу магичних фонтана који је још више улепшавала лагана музика која је допирала из њих. Пети дан се завршио одласком у дискотеку на Red love журку на којој су сви присутни носили одећу црвене боје.

Шести дан је започео одласком на плажу Љорет де Мара. Уз пливање, дружење и добру забаву брзо је прошло сунчано преподне. Ученици су тога дана имали слободно поподне које су искористили у шетњи прометним градским улицама, разгледању града и куповини сувенира. Последње вече у Шпанији обележила је маскенбал-журка у дискотеци.

Већ рано ујутро седмога дана ученици су се упутили ка Фигересу, месту рођења Салвадора Далија где се уједно налази и његов музеј који су посетили. Сви су били одушевљени његовим делима у којима се јасно могла видети његова непревазиђена генијалност, креативност, богатство његове маште као и његова вечна инспирација-љубав према супрузи Гали. Након посете музеју упутили су се ка краљевини Монако. У најмањој, али и једној од најбогатијих дрзава на свету, ученици су провели поподне. Уживали су у панорами Монака, шетали раскошним модерним улицама, видели Grand Casino и слушали разне занимљиве приче о једном о највећих коцкарских центара у свету. Ноћ су провели у Сан Рему.

Осмог дана су се упутили ка Верони - граду љубави. Прелепе улице италијанског града употпуњује најпознатија и најлепша љубавна прича - прича о Ромеу и Јулији и снази њихове љубави која је наџивела времена и векове и чак и данас представља идеал. Ученици су били у Јулијином дворишту, гледали на њен балкон и ишчитавали стихове из Шекспирове драме исписане на фасади њене куце. Видели су њен споменик испод самог балкона, а на зиду љубави који се налази одмах испред њеног дворишта многи су остављали катанчиће и цедуљице исписане осећањима и жељама. Посетили су и Дантеов трг, градску пијацу и амфитеатар и слободно време провели у шетњи. Последњу ноћ у Италији провели су у Лиду ди Језолу.

Последњи дан екскурзије организована је посета Трсту, луци на Јадранском мору. Ученици су обишли многобројне знаменитости града од којих је најупечетљивији утисак на све оставила православна црква Светог Спиридона у којој су присуствовали делу богослужења на српском језику. Слободно време су провели у шетњи градским улицама. То је била последња дестинација матурске екскурзије.

На матурској екскурзији ученици су посетили разна места, видели многобројне знаменитости, сусрели се са различитим народима и њиховим културама. Научили су многе нове ствари, упознали нове људе, међусобно се још више зближили и стекли незаборавне успомене. Екскурзија ће свима остати непроцењиво искуство за цели живот.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Март 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас