Гарда

Посета Гардијској бригади

07. 05. 2012

„Отворени дан“ Гардијске бригаде традиционално се одржава већ две године у касарни „Дедиње“. Изабрани датум за поменуту манифестацију јесте 6. мај, дан оснивања личне гарде кнеза Милоша Обреновића 1830. године.

Ученици првог и трећег разреда Војне гимназије, заједно са старешинама кп Брадић Немањом, зс Стојиљковић Игором и професорком Николић Сњежаном, искористили су прилику да посете ову елитну јединицу ВС и тако науче нешто више о њеној организацији и редовним задацима које извршава.

Демонстрације способности припадника Гардијске бригаде одвијале су се на више радних тачака. На почетку посете ученици су обишли Спомен собу где су могли видети опрему и одличја која су додељена припадницима Гардијске бригаде током вишегодишњег постојања. Након уводног предавања ученици су обишли јединице логистике, а највећу пажњу свакако привукло је извођење егзерцира који подразумева умешност коришћења наоружања у комбинацији са стројевим радњама у месту и кретању, а део је државних и војних почасти. Старешине и ученици ВГ имали су прилику да виде којим све возилима располаже Гардијска бригада, преко ''олдтајмера'' из 60их година, коришћених за превоз високих функционера тадашње СФРЈ као и страних државника, до најмодернијих возила, борбених и неборбених, за извршавање редовних задатака.

Ученицима велику пажњу привукла је и вежба припадника Војне полиције ''Тактичке радње и поступци на контролном пункту''. Ова брза акција која је трајала само пар секунди оставила је ученике без даха и показала врхунски ниво оспособљености припадника ВП.

Ученици су имали прилику да виде и почасни плотун, а за крај приказана је предаја рапорта почасне чете приликом дочека највиших иностраних државника.

Ова посета у потпуности је оправдала очекивања ученика ВГ, и показала зашто се Гардијска бригада сматра најелитнијом јединицом ВС.

   

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Календар

« Децембар 2017 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Последње вести

  • 30.11.2017. | Ученик ВГ на конференцији у ИС „Петница“

    На XVI Петничкој конференцији која је одржана у Истраживачкој станици “Петница“ учешће је узео и ученик 43. класе Војне гимназије Бранислав Белотић...

  • 24.11.2017. | 42. КЛАСА У ДОМУ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

    Дана 23.11.2017. године ученици 42.класе Војне гимназије реализовали су наставну посету Дому народне скупштине у пратњи старешина класе, разредног старешине и педагога...

  • 20.11.2017. | Марш поводом обележавања Колубарске битке

    Извиђачки одред “ВОГИ” је маршем од Рушања до Авале обележио годишњицу Колубарске битке. Након вишечасовног ходања, пробијања кроз шуму, прескакања потока и других авантура...

Важнији линкови

Пратите нас