Гарда

Посета Гардијској бригади

07. 05. 2012

„Отворени дан“ Гардијске бригаде традиционално се одржава већ две године у касарни „Дедиње“. Изабрани датум за поменуту манифестацију јесте 6. мај, дан оснивања личне гарде кнеза Милоша Обреновића 1830. године.

Ученици првог и трећег разреда Војне гимназије, заједно са старешинама кп Брадић Немањом, зс Стојиљковић Игором и професорком Николић Сњежаном, искористили су прилику да посете ову елитну јединицу ВС и тако науче нешто више о њеној организацији и редовним задацима које извршава.

Демонстрације способности припадника Гардијске бригаде одвијале су се на више радних тачака. На почетку посете ученици су обишли Спомен собу где су могли видети опрему и одличја која су додељена припадницима Гардијске бригаде током вишегодишњег постојања. Након уводног предавања ученици су обишли јединице логистике, а највећу пажњу свакако привукло је извођење егзерцира који подразумева умешност коришћења наоружања у комбинацији са стројевим радњама у месту и кретању, а део је државних и војних почасти. Старешине и ученици ВГ имали су прилику да виде којим све возилима располаже Гардијска бригада, преко ''олдтајмера'' из 60их година, коришћених за превоз високих функционера тадашње СФРЈ као и страних државника, до најмодернијих возила, борбених и неборбених, за извршавање редовних задатака.

Ученицима велику пажњу привукла је и вежба припадника Војне полиције ''Тактичке радње и поступци на контролном пункту''. Ова брза акција која је трајала само пар секунди оставила је ученике без даха и показала врхунски ниво оспособљености припадника ВП.

Ученици су имали прилику да виде и почасни плотун, а за крај приказана је предаја рапорта почасне чете приликом дочека највиших иностраних државника.

Ова посета у потпуности је оправдала очекивања ученика ВГ, и показала зашто се Гардијска бригада сматра најелитнијом јединицом ВС.

   

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас