viminacijum231.jpg

Наставна посета Виминацијуму и манастиру Тумане

05. 10. 2023

У складу са Годишњим програмом рада Војне гимназије, 4. октобра реализована је наставна посета ученика другог разреда, 50. класе, њихових старешина и разредних старешина археолошком парку „Виминацијум“ и манастиру Тумане.

На простору „Виминацијума“ ученике су дочекали љубазни водичи, који су их у уводном говору поздравили и упознали са локалитетом на којем се налазе, његовом историјом као легијског логора и римског града од оснивања у I па до краја његовог постојања у VII веку. Виминацијум је био један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву, а извесно време и главни град римске провинције Горње Мезије, која је обухватала највећи део Србије, северну Македонију и део северозападне Бугарске. У археолошком простору налазе се бројне римске гробнице, римска купатила, маузолеј, амфитеатар из наведеног периода, као и чувени фосили мамута. Након уводног обраћања, ученици су подељени у групе, ради лакшег и темељнијег обиласка током којег су обишли све локалитете отворене за посетиоце. На сваком локалитету ученици су добијали информације о времену и начину изградње објеката, као и њиховој намени и значају.

Посебну пажњу ученика привукла је посета праисторијском налазишту у којем су пронађена два у потпуности очувана скелета мамута, од којих је женка позната под именом „Вика“ и представља праву атракција, која сваке године привлачи како туристе, тако и палеонтологе из целог света.

Наставна посета настављена је посетом прелепом манастиру смештеном у подножју голубачких планина, окруженог шумом, на левој обали Туманске реке у којем је свој усамљени и молитвени живот провео преподобни Зосим – манастиру Тумане. Амбијентална лепота са једне и духовни мир са друге стране, те присуство светиња, манастир Тумане чине вредним како у духовном тако и у културно-историјском смислу и зато овај манастир, који се према народном предању сматра задужбином Милоша Обилића, сваке године посећују ученици Војне гимназије. У манастиру ученици су присуствовали молитви за здравље.

Наставне посете као што је ова, реализују се са циљем упознавања ученика Војне гимназије са богатом историјом и културним наслеђем наше земље и организоване су тако да прате наставни план и програм и пружају ученицима прилику да оно о чему уче на часу, виде и уживо. Вођени мотом школе „Знање је наше оружје“, наши ученици уче на сваком кораку и сигурни смо да је ова наставна посета проширила њихова знања. Захваљујемо се запосленима археолошког парка „Виминацијум“ и монасима манастира Тумане на топлом дочеку и пријатном и добро припремљеном вођењу кроз векове.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Мај 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас