skupstina48klasa.JPG

Војни гимназијалци у посети Дому Народне скупштине

03. 11. 2023

Ученици 48. класе Војне гимназије су 3. новембра 2023. године у пратњи командира класе и разредних старешина обишли Дом Народне скупштине Републике Србије у Београду.

Ученици су били у прилици да се упознају са историјом изградње саме грађевине и са познатим творцима овог велелепног здања. Чули су за познату причу о постављању камена темељца за изградњу зграде на Тргу Николе Пашића, данашњи Дом Народне скупштине. Он је положен 27. августа 1907. године, у присуству краља Петра Првог Карађорђевића. У темеље здања, тим поводом, уградили су повељу са именима краља, митрополита и главног архитекте Јована Илкића.

Уз пратњу и стручно вођење кустоса обишли су најзначајније и најмонументалније просторије Народне скупштине, као што су вестибил (улазни фоаје), централни хол, Малу салу, Велику салу, библиотеку и дипломатски салон. Упознали су се са једном од највећих библиотека у Србији, чији библиотечки фонд броји око шездесет хиљада наслова. Обиласком Дома Народне скупштине, ђаци су имали могућност да виде и бројна уметничка дела познатих уметника међу којима су и ремек-дела српског сликарства Саве Шумановића, Петра Лубарде и Надежде Петровић.

Пре завршетка наставне посете ученици су се са командиром класе и разредним старешинама фотографисали како би забележили леп тренутак и сачували успомене. Пуни утисака напустили су Зграду Скупштине у жељи да поново реализују ову наставну посету.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Мај 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас