Патријарх и ученици

УЧЕНИЦИ ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ СА ПАТРИЈАРХОМ СРПСКИМ ГОСПОДИНОМ ПОРФИРИЈЕМ

01. 12. 2021

У недељу, 28. новембра, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, началствовао је светом архијерејском Литургијом у Храму Светог архангела Гаврила, који се налази поред интерната Војне гимназије.

Ученици Војне гимназије присуствовали су Светој Литургији и имали су част да се упознају са Патријархом Порфиријем. У разговору са ученицима Војне гимназије Патријарх је говорио о вековној нераскидивној вези Српске православне цркве и српске војске и истакао да је веома важно да наши ученици, као будући официри, буду део црквеног живота. Разговор са Патријархом улепшао је дан ученицима Војне гимназије и допринео још већој мотивацији да истрају на путу ка остварењу свог циља.


Нераскидива веза Српске православне цркве и Војне гимназије постоји одувек. Наши ученици, кад год су у прилици, посећују Храм Светог архангела Гаврила који је подигнут у спомен српским војницима погинулим у Првом светском рату и од 2014. године, благословом блаженопочившег патријарха српског Иринеја, одређен је за цркву за духовне потребе припадника Војске Србије. Важно је споменути да је на предлог блаженопочившег патријарха Павла и породице трагично настрадалог потпоручника Борка Никитовића, основан добротворни фонд „Потпоручник Борко Никитовић“. Фонд сваке године награђује најбољег ђака основне школе из Пожеге, најбољег ученика Војне гимназије, најбољег кадета Војне академије, најбољег студента Православног богословског факултета Универзитета у Београду, најбољег студента Универзитета у Београду и стипендира посебно талентоване студенте који немају довољно средстава за школовање.

 

 

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Информације

Обавештење бившим ученицима Војне гимназије који имају потребу за дупликатима јавних исправа које је издала Војна гимназија
ЗАХТЕВ за издавање дупликата или друге јавне исправе, односно провере веродостојности дипломе подноси се по следећем...
Сусрети класа ученика Војне гимназије
Поштовани, Војна гимназија жели да омогући вама, својим некадашњим ученицима, да правовремено дођeте до информација које се тичу организовања сусрета класа...

Претрага

Календар

« Април 2024 »
ПонУтоСреЧетПетСубНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас